Mărturii de artă și cultură ortodoxă la Muzeul Național al Satului

În Sala ‘Gheorghe Focșa’ a Muzeului Național al Satului ‘Dimitrie Gusti’ a fost deschisă expoziția ‘Mărturii de artă și cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Tomisului’, fiind a treia expoziție din cadrul programului ‘Biserica – centru de spiritualitate al satului’, care s-a bucurat anul acesta de colaborarea Arhiepiscopiei Tomisului. Vernisajul expoziției a avut loc joi, 29 septembrie, în prezența unui număr impresionant de vizitatori, dintre care importanți oameni de cultură, preoți sau simpli iubitori de frumos. La evenimentul prezentat de Paula Popoiu, directorul general al muzeului, au participat Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, academicianul Răzvan Theodorescu, Vasile Timiș, secretar de stat al Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului, și profesorul Sorin Duicu.

‘Tomisul și Dobrogea sunt cu adevărat poarta de intrare a creștinismului în România. Cum să nu fii emoționat, cum să nu te bucuri, cum să nu simți frământarea din haina cea veche a istoriei și din adâncul pământului care a dat comori de neprețuit și încă are multe comori ascunse? Cum să nu vibrezi la o asemenea bogăție, la o asemenea istorie, la o asemenea spiritualitate?’, a spus Înalt Preasfințitul Teodosie în cuvântul său din cadrul vernisajului după cum ne informează Ziarul Lumina. Cu prilejul acestui eveniment, Înalt Preasfinția Sa și părintele Andrei Tudor au primit din partea conducerii muzeului o medalie și o mapă aniversară cu ocazia împlinirii în 2011 a 75 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului.

Expoziția cuprinde 113 piese, provenite din 24 de localități, selecționate în urma unei cercetări de teren a fondurilor eparhiale. Printre acestea se numără icoane, sculpturi, obiecte din metale prețioase, țesături și cărți. Exponatele vor putea fi vizitate în perioada 29 septembrie – 13 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:00.

Comentarii Facebook


Știri recente