Martiriul Sfântului Ioan Botezătorul, cinstit în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 29 august 2009, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Peste 20 de biserici parohiale și mănăstiri din Mitropolia Moldovei și Bucovinei poartă acest hram. În sfintele lăcașuri parohiale aflate în sărbătoare s-a oficiat aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, în mănăstiri a avut loc slujba Privegherii, iar astăzi se va oficia în toate bisericile ortodoxe slujba Sfintei Liturghii.

Mănăstirea Secu din județul Neamț își serbează astăzi hramul. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului. Sărbătoarea Mănăstirii Secu va continua mâine, când sunt prăznuiți Sfântul Varlaam, mitropolitul Moldovei, ale cărui moaște mănăstirea le adăpostește, și Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, canonizat anul trecut, pe 5 iunie, alături de alți Sfinți nemțeni.

Singura biserică din Iași cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” se află azi în sărbătoare. Aseară, un sobor de preoți a participat la slujba Vecerniei, urmând ca astăzi să se oficieze slujba Utreniei, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor. Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iași a fost ridicată în timpul domniei lui Miron Barnovschi, fiind continuată de domnitorul Vasile Lupu. În luna iunie a anului 2008 au început ample lucrări de consolidare și restaurare pentru asigurarea stabilității acestui sfânt lăcaș. „De anul trecut și până acum am schimbat integral acoperișul și, totodată, am restaurat crucile care se deterioraseră. Am realizat apoi tencuielile interioare și exterioare. În interior, odată cu lucrările de restaurare, am făcut demersurile pentru pictarea acestei biserici”, a declarat pr. paroh Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va fi sărbătoare în parohia Arbore și în parohia Reuseni, unde se află câte o biserică ridicată de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în cinstea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În Episcopia Hușilor va fi astăzi hram la Biserica domnească „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vaslui. Sfântul lăcaș datează din anul 1490, ca paraclis al curții domnești, fiind zidit în mai puțin de cinci luni (27 aprilie-20 septembrie). De-a lungul vremii, ctitoria ștefaniană a avut de suferit mai ales în urma marelui cutremur din 1802, când turla de pe naos s-a crăpat, dărâmându-se complet în 1818. A fost refăcută în anul 1820 de Maria Cantacuzino, soția marelui logofăt Costachi Ghica, proprietarul târgului Vaslui, în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Tot astăzi va fi hram la Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Huși.

În Episcopia Romanului își serbează astăzi hramul Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din parohia Valea Seacă, Protopopiatul Bacău Sud.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente