Marșul colindătorilor, la Arad

Peste 200 de credincioși din Arad au participat duminică, 19 decembrie, la ‘Marșul Colindătorilor’, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat. În frunte cu preoții Ștefan Negreanu și Lucian Farcașiu, colindătorii, având fiecare în mână câte-o icoană și cântând colinde tradiționale, au pornit de la capela Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Ilarion V. Felea’ și s-au îndreptat spre Catedrala ortodoxă Veche. După prima oprire, credincioșii s-au închinat, iar apoi au pornit binevestind Nașterea Domnului, pe strada Mețianu, traversând Piața ‘Avram Iancu’ și continuând drumul colindelor până la a doua oprire, în fața Primăriei Municipiului Arad.

Pe parcurs, tinerilor din ASCOR și credincioșilor care au fost încă de la începutul marșului alături de preoți li s-au adăugat și unii trecători, atrași fiind de frumusețea colindelor, a icoanelor și de voioșia duhovnicească a colindătorilor. Marșul acesta are darul de a nu trece neobservat. Prin el cred că se reușește sensibilizarea oamenilor. El atrage atenția asupra faptului că dincolo de toate, în centrul sărbătorilor de iarnă, stă Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu care s-a făcut om spre a-l face pe om, după har, dumnezeu. Marșul dă la o parte toate hainele comerciale în care a fost îmbrăcată sărbătoarea Nașterii Domnului. El arată adevărul nepieritor Ortodoxiei.

În fața Primăriei au fost pomeniți eroii martiri ai Revoluției din 1989. Plecând de lângă Crucea lor, mai departe, spre Catedrala nouă, colindătorii au cântat cu toții, pe drum, ‘Sfinte Dumnezeule’. Fără jertfa lor, fără curajul și dragostea lor, azi, ar fi fost imposibil un astfel de marș. Ei au doborât o vreme a ateismului și a violenței fățișe împotriva lui Dumnezeu și a oamenilor lui Dumnezeu. Marșul însă este și el un strigăt, o atenționare, într-un fel o împotrivire, în fața unui secol bântuit de un ateism nou, de o prigoană mută, indirectă, dar la fel de puternică împotriva celor bune și cu adevărat frumoase.

Ultimul popas a fost la Catedrala Ortodoxă Nouă, acolo unde colindul s-a îngemănat cu colindul corului catedralei. Colindătorii au fost primiți în catedrală cu multă căldură și dragoste de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei, care i-a binecuvântat și le-a pus la inimă gânduri pline de har și putere duhovnicească, care să-i facă să trăiască mai intens Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, am putut pleca mai departe într-un marș tainic, într-o vestire neîncetată a bucuriei credinței.

Comentarii Facebook


Știri recente