Marele praznic al Schimbării la Față, sărbătoarea Muntelui Ceahlău

În nici un loc de pe meleagurile noastre, marea sărbătoare a Schimbării la Față nu este trăită cu atât de mare intensitate duhovnicească ca pe muntele cel sfânt al românilor, Muntele Ceahlău. Și anul acesta, preț de câteva ore, cât a durat Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan la Mănăstirea cu hramurile ‘Schimbarea la Față’ și ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’, cei o mie de pelerini prezenți la sărbătoare au simțit faptul că Muntele Ceahlău este muntele credinței românești.

Peste o mie de pelerini, alături de stareți și starețe de la mănăstirile nemțene și de numeroși preoți au pornit ieri, în ziua când Biserica noastră sărbătorește Schimbarea la Față, pe dificilul traseu care urcă spre mănăstirea din vârful Ceahlăului, care și-a sărbătorit hramul. Alături de credincioși, la marea sărbătoare a Muntelui Ceahlău a participat, conform tradiției, și IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stănile spre vârful muntelui, după cum informează „Ziarul Lumina”. Numeroși pelerini au ajuns la mănăstirea de pe Ceahlău încă de duminică seară, participând și la slujba Privegherii.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Teofan pe o scenă amenajată în apropierea bisericii, în sobor de preoți și diaconi. Din soborul de slujitori au mai făcut parte părinți protopopi, stareți de la mănăstirile nemțene și alți preoți din țară. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași.

În cuvântul adresat pelerinilor prezenți la hram, IPS Teofan a vorbit despre semnificația sărbătorii Schimbării la Față, sărbătoare ce trebuie să aibă conotații reale în viața credincioșilor. ‘Am venit aici, pe muntele cel sfânt al Moldovei, pentru a înțelege mai bine taina Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos și cum această taină se cuvine să pătrundă în viața creștinului de mănăstire, cât și în viața creștinului de parohie. Spun acest lucru pentru că viața fiecăruia dintre noi ar trebui să fie ca o urcare pe Muntele Taborului, prin post, prin rugăciune, prin milostenie, prin metanie și, în general, printr-o autentică viață trăită creștinește. De aceea, pentru ca viețuitorul din sfintele mănăstiri și cel care viețuiește în lume să împlinească în viața lor taina cea mare a muntelui cel sfânt și taina cea binecuvântată a praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Hristos, trebuie să împlinească în mod special trei lucruri. În primul rând, fiecare trebuie să aibă taborul lui, care pentru călugăr este chilia de rugăciune, prelungire a altarului bisericii, iar pentru creștinul din lume este colțișorul de rugăciune, care nu trebuie să lipsească din nici o casă. În al doilea rând, omul are nevoie de timp ales cu grijă care să fie timp de schimbare a inimii, a cugetului, a sufletului și a minții, care pentru călugări este în fiecare zi, iar pentru creștinul de rând în duminici și în sărbători, când este chemat să simtă în biserica parohiei prezența Cerului. În al treilea rând, atât călugărul, cât și mireanul au nevoie de obștea sau de familia în care să se mântuiască, fiindcă Hristos nu a urcat singur pe munte, ci i-a avut alături pe trei dintre apostolii Săi’, a spus IPS Teofan.

Slujba hramului Muntelui Ceahlău s-a terminat cu procesiunea preoților slujitori, în frunte cu IPS Teofan, spre platoul aflat în apropierea mănăstirii, unde s-a oficiat slujba de sfințire a apei și s-au înălțat rugăciuni pentru ploaie.

Credincioșii prezenți la sărbătoarea mănăstirii Muntelui Ceahlău au trăit momente duhovnicești înălțătoare, după cum ei înșiși mărturisesc. ‘Eu am ajuns aici încă de aseară, împreună cu un grup de prieteni din Iași. Deși drumul a fost obositor și greoi, răsplata a fost pe măsură, întrucât am trăit niște momente duhovnicești aparte. La răsăritul soarelui am făcut rugăciunea în comun cu prietenii mei, iar în cadrul Sfintei Liturghii, am primit Sfintele Taine. Pot spune că m-am împărtășit aici și cu Hristos, și cu prietenii mei’, ne-a spus Benedict, un tânăr de 21 de ani. ‘Am venit cu bucurie și mă întorc cu bucurie. În locul acesta totul este deosebit: slujba, oamenii, peisajul. Sfinții s-au nevoit toată viața, putem și noi să facem un mic efort pentru suflet și să urcăm la sărbătoarea Muntelui Ceahlău’, a spus și Constantin din Trifești, Roman.

Pentru credincioși, participarea la Sfânta Liturghie pe muntele cel sfânt al Moldovei, dincolo de dificultatea urcării muntelui, a reprezentat o apropiere de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente