Marele Mir va fi sfintit in Joia Mare la Biserica ‘Sf. Spiridon Nou’ din Bucuresti

PF Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia maine slujba de sfintire a Marelui Mir. Pana astazi, Marele Mir a fost sfintit de 19 ori de catre Biserica Ortodoxa Romana. Ultima sfintire a fost oficiata in luna mai 2002. IPS Laurentiu, Mitropolit al Ardealului, ne-a vorbit despre faptul ca Sfantul si Marele Mir a fost sfintit pe teritoriul tarii noastre si inainte de recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Sfantul si Marele Mir este un drept special acordat unei Biserici Autocefale. Pana a fi Biserica noastra Autocefala, primeam Sfantul si Marele Mir de la Patriarhia Ecumenica, desi de mai multe ori, in tara noastra, s-a savarsit sfintirea Marelui Mir inainte de a fi Biserica Autocefala. De exemplu, s-a savarsit in 1513 la Targoviste de catre patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Pahomie. In 1643 s-a sfintit la Iasi de catre patriarhul Teofan al Ierusalimului. Lucrul acesta ne arata ca Biserica noastra, desi n-a fost declarata Autocefala, ea avea tot ceea ce se cuvenea pentru a deveni Biserica Autocefala’.

Sfantul si Marele Mir este folosit la oficierea Tainei Mirungerii, dar si la alte slujbe oficiate in Biserica Ortodoxa, dupa cum ne-a spus IPS Laurentiu, Mitropolit al Ardealului: ‘Sfantul si Marele Mir este materia folosita pentru sfintirea altarelor bisericilor si a antimiselor. Iata de ce in urma cu patru ani s-a mai facut o astfel de ceremonie, un astfel de act, iar materia pregatita atunci s-a consumat acum la atatea sfintiri de biserici, ceea ce denota ca Biserica lucreaza si are nevoie de materie sfintita. De asemenea, se mai foloseste Sfantul si Marele Mir tot la o mirungere, dar care este o mirungere spirituala in cazul in care se intorc la credinta cei care au cazut din har, cei care au parasit Biserica, dar au fost botezati. Botezul nu se mai poate repeta, ci se recunoaste prin iconomie, insa se administreaza Taina Sfantului Mir sau ungerea cu Sf. Mir ca semn de repunere in har’.

Despre ingredientele folosite pentru obtinerea materiei Sfantului si Marelui Mir am aflat mai multe detalii de la parintele arhimandrit Antim, eclesiarhul Catedralei patriarhale din Bucuresti: ‘Anul acesta, Biserica Ortodoxa Romana a pregatit pentru nevoile pastoral-misionare si liturgice ale Bisericii noastre cantitatea de 300 de litri de mir, ce a fost preparata din 50 de ingrediente, dintr-o tona de vin curat si 300 de litri de ulei de masline’.

La Manastirea Antim din Capitala, astazi s-a incheiat procesul de obtinere a materiei Sfantului si Marelui Mir. Parintele arhim. Antim ne-a vorbit si despre procesul prepararii Sfantului si Marelui Mir, proces ce s-a incheiat astazi: ‘Luni dimineata a avut loc sfintirea vaselor, a obiectelor si a ingredientelor din care se prepara Sfantul si Marele Mir, focul fiind aprins dupa randuiala de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, iar dupa aceea a avut loc pregatirea ingredientelor si a plantelor medicinale ce intra in compozitia Sfantului si Marelui Mir. In ziua de marti a avut loc prepararea decoctului de plante, si anume un amestec de vin si 22 de plante medicinale ce au fost fierte si dupa aceea lasate spre racire. Astazi de dimineata a avut loc la Manastirea Antim faza finala a prepararii Sfantului si Marelui Mir, si anume decoctul de plante a fost combinat cu untdelemnul de masline si cu inca 28 de esente de uleiuri aduse de peste tot’.

Parintele arhimandrit Antim, eclesiarhul Catedralei patriarhale din Bucuresti, ne-a vorbit si despre momentul sfintirii Marelui Mir de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, alaturi de membri Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Maine dimineata, Joi, in cadrul Sfintei Liturghii savarsite la Biserica ‘Sf. Spiridon Nou’ din Bucuresti, PF Parinte Patriarh Teoctist si ierarhii Bisericii noastre vor sfinti Marele Mir asa cum prevede randuiala Bisericii noastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente