Marea sărbătoare a Mănăstirii Văratec

Zilele de 15 și 16 august, când Biserica noastră serbează praznicul Adormirii Maicii Domnului și pomenirea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, au pentru numeroasa obște monahală de la Mănăstirea Văratec o însemnătate duhovnicească, legată de serbarea celor două hramuri ale acestui așezământ. Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ajuns la mănăstirea nemțeană încă de marți, când, în sobor de preoți și diaconi, a sfințit icoana Adormirii Maicii Domnului de pe turnul clopotniță al mănăstirii și a săvârșit slujba Miezonopticii și a Utreniei, urmate de slujba Prohodului Maicii Domnului. Ieri, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oficiat la Mănăstirea Văratec Sfânta Liturghie, sute de credincioși împărtășindu-se cu Sfintele Taine, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Zona binecuvântată a Neamțului se află din nou în sărbătoare, de această dată prăznuindu-se cele două hramuri ale Mănăstirii Văratec, așezământ în care viețuiesc peste 150 de monahii. Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sosit încă din după-amiaza zilei de marți la așezarea monahală nemțeană, când, în sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba sfințirii icoanei Adormirii Maicii Domnului de pe turnul clopotniță al mănăstirii. Slujbele religioase dedicate hramului principal al Mănăstirii Văratec au continuat apoi, la ceas de seară, cu slujba Miezonopticii și cu slujba Utreniei, în cadrul căreia, la lumina lumânărilor, s-a oficiat slujba Prohodului Maicii Domnului. Ziua s-a încheiat cu procesiunea cu sfântul epitaf în jurul bisericii din curtea mănăstirii, la care au participat sute de credincioși.

Ziua de ieri a debutat la Mănăstirea Văratec cu slujba Aghezmei mici și cu Taina Sfântului Maslu, după care a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Teofan, în sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă biserica mănăstirii. Din soborul preoților slujitori au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Ioan Dogaru, protopop al Protopopiatului Târgu Neamț, alături de mai mulți stareți, egumeni și preoți parohi ai mănăstirilor și bisericilor din zona Neamțului. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, cor ce a participat de-a lungul timpului la mai multe concerte în țară și în străinătate.

După citirea Evangheliei de la Luca 10, 38-42; 11, 27-28, a urmat cuvântul de învățătură al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, adresat credincioșilor prezenți. În prima parte a cuvântului, IPS Teofan s-a oprit asupra textelor ‘gândul acesta care era în Hristos Iisus să fie și întru voi’ și ‘fericit este pântecele care Te-a purtat și sânii la care ai supt’, citite în Apostolul și Evanghelia zilei, pe care le-a explicat arătând că acestea ‘încearcă să-l introducă pe credinciosul prezent la slujbă în miezul de taină al sărbătorii Adormirii Maicii Domnului’.

În continuare, IPS Teofan a făcut referire la persoana Maicii Domnului, model de sfințenie și curăție pentru toți credincioșii. ‘Maica Domnului este cea din pântecele căreia, fără ispită bărbătească și prin puterea Duhului Sfânt, s-a născut Fiul lui Dumnezeu, Hristos Domnul, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. De aceea, Maica Domnului este prima și completa ființă umană care a înțeles minunea cea mare a Dumnezeului întrupat, mort, înviat la ceruri și șezut la dreapta lui Dumnezeu Tatăl. Sfinții Părinți vorbesc despre Maica Domnului ca fiind chipul spre care trebuie să tindă fiecare ființă umană, chipul desăvârșit al curăției și neprihănirii, virtuți care reprezintă lucrurile cele mai rare, dar și cele mai de preț. Și sufletul omului este chemat, după cuvântul Sfântului Maxim Mărturisitorul, să fie fecioară și mamă, precum Maica Domnului, adică fecioară în sensul că sufletul omului, curat fiind, îl primește pe Dumnezeu într-însul, dar în același timp acesta trebuie să devină și maică, adică să-L nască pe Hristos în lume prin propovăduirea Lui celorlalți. În același timp, Maica Domnului este maica tuturor oamenilor întrucât, prin expresia ‘Femeie, iată fiul tău!’, adresată de Mântuitorul Hristos, în timp ce se afla pe cruce, iar Sfântul Evanghelist Ioan fiind de față – chip al întregii umanități, Dumnezeu ne încredințează pe toți rugăciunii și ocrotirii Preacuratei Născătoarei de Dumnezeu’, a spus IPS Teofan. În încheiere, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit de cuvintele marelui duhovnic Arsenie Papacioc care spunea adesea că ‘două mari minuni s-au petrecut și se petrec în lume: Maica Domnului care Îl naște pe Dumnezeu și mama creștină care naște prunci’.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan i-a împărtășit pe numeroșii credincioși și copii care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii și a citit rugăciunea de dezlegare. În continuare, prin grija stavroforei Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec, s-au împărțit pelerinilor prezenți 1.000 de pachete cu alimente.

Atmosfera de sărbătoare a continuat ieri la Mănăstirea Văratec cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, oficiată de la ora 18:00 de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în sobor de preoți și diaconi. În această dimineață, când se sărbătorește al doilea hram al Mănăstirii Văratec, Sfânta Liturghie este oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, iar la finalul ei, se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori, în gropnița mănăstirii.

Comentarii Facebook


Știri recente