Marea Muceniță Chiriachi cinstită la Huși

Biserica Ortodoxă o pomenește la 7 iulie pe Sfânta Mare Muceniță Chiriachi. Sfânta este cinstită în mod deosebit în Episcopia Hușilor, în Catedrala episcopală fiind păstrată mâna dreaptă a muceniței.

„Sfânta Muceniță Chiriachi, o creștină devotată Mântuitorului și Bisericii Sale și-a jertfit viața pentru cuvântul Sfintei Evanghelii mărturisind cu curaj credința în Mântuitorul Iisus Hristos cel mort și înviat și a fost martirizată în timpul persecuției pe care a declanșat-o împăratul Dioclețian în anul 303 în Nicomidia. Se numește Chiriachi pentru că a fost născută într-o zi de duminică, iar duminică în limba elină se numește Chiriachi-ziua Domnului”, a precizat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

În fiecare an, în ziua de pomenire a Sfintei Mucenițe, credincioși din întreaga Eparhie vin la Catedrala din Huși pentru a participa la slujbe și la tradiționala procesiune cu sfintele moaște.

Catedrala episcopală din Huși, cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, a fost construită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curții domnești, funcționând de-a lungul timpului ca mănăstire și Catedrală episcopală.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…