Manifestările religios-culturale dedicate Sfântului Antim în Arhiepiscopia Râmnicului

Luna septembrie ocupă un loc aparte în cadrul manifestărilor spiritual-culturale ce se derulează în Arhiepiscopia Râmnicului și care sunt legate de prăznuirea Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al eparhiei. Manifestările religios-culturale dedicate Sfântului Antim se vor desfășura în perioada 25-27 septembrie.

‘Sărbătoarea Sfântului Antim a devenit o tradiție și, pe an ce trece, cuprinde tot mai multe evenimente religioase, culturale sau istorice. Invităm clerul și credincioșii din eparhie, dar și din țară, să vină și să participe la această sărbătoare de suflet a românilor, pe care o organizăm împreună cu instituțiile locale, fundațiile social-culturale și religioase din eparhie. Prin acest lucru demonstrăm că avem capacitatea de a respecta valorile religioase istorice, și, totodată, continuăm lucrarea de zidire sufletească și culturală a eparhiei noastre și a Bisericii noastre Ortodoxe’, a declarat Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru „Ziarul Lumina”.

Manifestările vor debuta sâmbătă, 25 septembrie, începând cu ora 11:00, prin aducerea moaștelor Sfinților Martiri de la Niculițel, Zotic, Atal, Camasie și Filip și ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Bistrița, care vor fi așezate spre închinare în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea. Aici, sâmbătă seara începând cu ora 17:00 se va oficia Slujba Vecerniei cu Litie și Utrenia, după cum ne informează arhiram.ro.

Duminică, în Catedrala ‘Sfântul Nicolae’, începând cu ora 09:00, se va oficia Sfânta Liturghie, după care va avea loc deschiderea manifestărilor dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ediția a XII-a. După-amiază, începând cu ora 13.00, Complexul Spiritual-Cultural ‘Sfântul Antim Ivireanul’ va găzdui, în cadrul Festivalului ‘Grădina Maicii Domnului’, vernisajul ‘Monahism și artă’, ediția a XI-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, unde vor fi prezentate lucrări de artă realizate la mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului.

La ora 15:00 va avea loc simpozionul interjudețean ‘Sfântul Antim Ivireanul – Ctitor de artă și cultură’ – ediția a II-a. De la ora 17:00, în Catedrala arhiepiscopală se va săvârși slujba Vecerniei cu Litie, urmată de o procesiune cu icoana Sfântului Antim Ivireanul pe traseul Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Prefectură – Primărie – Troița Sfântului Antim Ivireanul, unde se va oficia slujba Acatistului.

Luni, 27 septembrie, va avea loc slujba de sfințire a icoanelor de mozaic din exteriorul Catedralei arhiepiscopale, după care va fi oficiată Sfânta Liturghie. La final va avea loc lansarea albumului ‘Cetățile credinței’ și a Ghidului mănăstirilor.

Comentarii Facebook


Știri recente