Manifestarile religioase in cinstea lui Iancu de Hunedoara continua

Voievodul Iancu de Hunedoara va fi evocat, in urmatoarele doua zile, printr-o serie de manifestari religioase si culturale la Castelul Corvinestilor din Hunedoara. Evenimentele organizate sub genericul ‘In memoriam Iancu de Hunedoara’, sunt prilejuite de implinirea, pe 11 august, a 550 de ani de la moartea voievodului. Incepand de maine vor avea loc depuneri de coroane de flori, evocari si slujbe de pomenire pentru cinstirea memoriei lui Iancu de Hunedoara. La acestea din urma va prezent si PS Timotei, episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele prof. Ionel Rudeanu: ‘La 550 de ani de la moartea sa, noi cei de astazi, care ne bucuram de toate luptele si toate victoriile lui Iancu de Hunedoara, ca si a lui Stefan cel Mare si Sfant, avem datoria noastra sa ne amintim de acesti mari domnitori care au luptat pentru credinta, pentru neam si pentru binele intregii Europe crestine. Maine, Episcopia Aradului, impreuna cu primaria orasului Hunedoara, a pregatit o manifestare religioasa. Dupa depunerea coroanelor de flori care va avea loc la monumentul Avram Iancu din centrul nou al Hunedoarei, se merge la castel, unde se va tine o conferinta legata de viata, activitatea si realizarile lui Iancu de Hunedoara, iar dupa aceea va urma la capela castelului o slujba religioasa ecumenica la care va participa si PS Timotei, episcopul Aradului, pentru ca apoi sa se oficieze un parastas pentru Iancu’.

Pentru ca a fost un mare aparator la crestinatatii, Iancu de Hunedoara se bucura de o mare cinte in Biserica Ortodoxa. De asemenea, el este si ctitor de biserici ortodoxe. De aceea, Biserica Ortodoxa oficiaza in fiecare an slujbe de pomenire a voievodului si sa ii evoca personalitatea in mijlocul credinciosilor. Despre importanta sarbatorii de maine pentru Biserica Ortodoxa ne-a vorbit tot parintele prof. Ionel Rudeanu: ‘Sarbatoarea de maine are o insemntate si pentru Biserica Ortodoxa, pentru ca Iancu de Hunedoara este fiu al poporului roman. O legatura este intre el si Biserica ‘Sf. Nicolae’ din Hunedoara care a fost construita pe vremea lui Ioan de Hunedoara care, in 7 februarie 1456, cu cateva luni inainte de moartea sa daruieste romanilor din Hunedoara un alt loc de a construi o biserica, pentru ca biserica roamneasca era chiar langa castel. Am putea spune ca sarbatoarea de maine este o sarbatoare a sufletului nostru, pentru ca va fi prezent si ierarhul locului la acest mare eveniment care uneste Moldova, Tara Hunedoarei cu Tara Hategului’.

Iancu de Hunedoara a fost numit voievod al Transilvaniei in 1441. In timpul domniei sale a dus numeroase lupte impotriva expansiunii otomanilor in Europa, fiind considerat de catre cei mai multi istorici ultimul mare luptator impotriva semilunei. Iancu de Hunedoara a murit de ciuma langa Belgrad, in 1456, dupa ce obtinuse o victorie importanta contra otomanilor. ‘Maine se implinesc 550 de ani de la moartea marelui conducator de osti, ultimul cruciat al Europei, Iancu de Hunedoara, care a influentat intreaga istorie a romanilor, intervenind pe plan social si politic. Iancu de Hunedoara a participat la mai multe lupte cu turcii in Transilvania, Tara Romaneasca si in Balcani. Amintim campania cea mai lunga, 1443-1444, ce a reprezentat un succes militar. Ca si comandant de osti s-a alaturat ultimilor cruciati si s-a facut remarcabil in batalia de la Belgrad, aceasta fiind cea mai stralucita victorie ale armatelor crestine impotriva armatelor musulmane. Dar, la 11 august 1456, Iancu a fost rapus de o ciuma’, a adaugat pr. Ionel Rudeanu.

Comentarii Facebook


Știri recente