Manifestări spiritual-culturale dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în Arhiepiscopia Râmnicului

Luna septembrie ocupă un loc aparte în cadrul manifestărilor spiritual-culturale ce se derulează la Arhiepiscopia Râmnicului și care sunt legate de prăznuirea Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al eparhiei.

Astfel, sâmbătă, 25 septembrie, în jurul orelor 11:00, vor fi aduse moaștele Sfinților Martiri de la Niculițel (Zotic, Atal, Camasie și Filip) și ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Bistrița, care vor fi așezate la loc de cinste, spre închinare, în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea, până pe data de 27 septembrie. De la orele 17:00, în catedrală se va săvârși slujba Vecerniei cu Litie și Utrenia, informează „Ziarul Lumina” Ediția de Oltenia.

Duminică, de la orele 9:00, în Catedrala arhiepiscopală, se va oficia Sfânta Liturghie în sobor de arhierei, după care va avea loc festivitatea de deschidere a manifestărilor religioase și culturale dedicate prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, ediția a XII-a. După-amiază, Complexul Spiritual-Cultural ‘Sfântul Antim Ivireanul’ va găzdui, în sala de festivități, în cadrul Festivalului ‘Grădina Maicii Domnului’, expoziția ‘Monahism și artă’, ediția a XI-a, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea. Aici vor fi prezentate mai multe lucrări artistice realizate la monahii și monahiile de la mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului. Vernisajul va fi urmat de Simpozionul interjudețean ‘Sfântul Antim Ivireanul – Ctitor de artă și cultură’, ediția a II-a. De la orele 17:00, în Catedrala arhiepiscopală, se va săvârși slujba Vecerniei cu Litie, urmată de o procesiune solemnă cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul pe traseul: Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Prefectură – Primărie – Troița Sfântului Antim Ivireanul, unde se va ține slujba Acatistului sfântului.

Evenimentele dedicate Sfântului Antim Ivireanul sunt prilejuite, anul acesta, și de împlinirea a 160 de ani de la întronizarea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în scaunul episcopal al Râmnicului Noul Severin și 40 de ani de slujire arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Întâistătătorul eparhiei.

„Sfântul Ierarh Antim Ivireanul a fost ales de către Arhiepiscopia Râmnicului în urmă cu câțiva ani în urmă pentru a fi ocrotitorul orașului și să fie centrul manifestărilor religios-culturale de peste ani în Arhiepiscopia noastră tocmai prin faptul că el a fost episcop ala acestei eparhii, a Episcopiei Râmnicului-Noului Severin, între anii 1705-1708. Nu a fost mult timp episcop aici, însă lucrarea duhovnicească și culturală a fost de mare anvergură și este de mare însemnătate pentru istoria acestei eparhii”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, după cum ne informează TRINITAS TV.

Luni se va săvârși slujba de sfințire a icoanelor din exteriorul Catedralei arhiepiscopale, după care va urma Sfânta Liturghie în cinstea prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. La final va avea loc lansarea albumului ‘Cetățile credinței’ și a ‘Ghidului mănăstirilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…