Manifestări spiritual-culturale de sărbătoarea Sfinților Atanasie și Chiril

Mănăstirea Copou-Podgorii și Biserica „Sf. Atanasie și Chiril” din Iași și-au serbat ieri, 18 ianuarie 2010, hramul, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. După slujba Sfintei Liturghii de la Biserica „Sf. Atanasie și Chiril”, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie s-a desfășurat Ziua pneumologului ieșean.

Slujba de Priveghere cu prilejul hramului de la Mănăstirea „Sfinții Atanasie și Chiril” Copou-Podgorii a început duminică, la ceas de seară, când numeroși credincioși au venit să se roage în sfântul lăcaș ce datează din secolul al XVII-lea. Mai întâi a avut loc Vecernia unită cu Litia, oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, alături de un sobor de preoți. Pelerinii Mănăstirii Copou-Podgorii au intonat răspunsurile liturgice ale Vecerniei, alături de corul maicilor de aici. În timpul celor șase psalmi ai Utreniei, luminile în biserică se sting, fiindcă aceștia simbolizează vremea de după căderea primilor oameni, stăpânită de întunericul păcatului. Așezați în genunchi, credincioșii au ascultat cu frică și cutremur cei șase psalmi, pentru că, după tradiția Bisericii, timpul citirii celor șase psalmi ar coincide cu cel al Judecății de Apoi. Predica de la finalul slujbei Privegherii a fost ținută de pr. prof. Gabriel Coroamă, de la parohia Breazu, Protopopiatul Iași 1, care a evidențiat personalitatea Sfinților Atanasie și Chiril. De asemenea, pr. Coroamă a vorbit despre prietenia dintre Sfântul Atanasie și Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, care au devenit prin suferință „niște pietre mici de temelie, uniți în Piatra mare – Hristos, piatra cea din capul unghiului”, remarcând, în același timp, lupta pe care a dus-o Sfântul Chiril împotriva ereziilor din vremea sa.

Sfinții Atanasie și Chiril, apărători ai dreptei credințe

Programul liturgic din ziua hramului de la Biserica „Sf. Atanasie și Chiril”, care funcționează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, a început cu Utrenia, Acatistul și a continuat cu slujba Sfintei Liturghii, săvârșită de pr. Iustinian Rareș, preot misionar de caritate la Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri, județul Iași, alături de un sobor de 12 preoți. Pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef al postului Radio TRINITAS Iași și slujitor la Biserica „Sf. M. Mc. Mina” din Iași, a ținut un cuvânt de învățătură, în care a amintit faptul că Sfântul Atanasie a fost un apărător al credinței. „Cei doi sfinți sunt un exemplu de păstrare și de propovăduire a credinței creștine. De la ei învățăm ascultarea de Dumnezeu, păstrarea învățăturii Sfinților Părinți, așa cum au transmis-o ei prin hotărârile sinoadelor ecumenice, dar și faptul că nimic din viața aceasta nu este mai de preț decât sufletul nostru”, a spus pr. Bogdan Țifrea. La final, pr. Dumitru Păduraru, preot misionar de caritate la Biserica „Sf. Atanasie și Chiril”, a mulțumit preoților, corului de tineri de la Biserica Bărboi și de la Biserica „Sf. Nicolae” – Domnesc, credincioșilor, precum și femeilor din asociația filantropică Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) din Iași, pentru că susțin activitatea pastoral-administrativă de la Biserica „Sf. Atanasie și Chiril”.

Ziua pneumologului ieșean

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie s-a desfășurat apoi Ziua pneumologului ieșean, care a debutat cu o slujbă de mulțumire, oficiată de pr. Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iași 1, pentru foștii și actualii angajați ai spitalului. A urmat slujba de parastas pentru angajații Spitalului trecuți la cele veșnice. În cuvântul rostit celor prezenți, pr. protopop Constantin Andrei a evidențiat importanța recunoștinței față de înaintași, pornind de la Pilda celor 10 fecioare. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, și-a exprimat bucuria pentru faptul că, de zece ani, foștii angajați sunt pomeniți în ziua de hram a Bisericii „Sf. Atanasie și Chiril”. „Ascultând slujba, mă gândeam cât ar fi de bine ca măcar 10 minute pe zi să mă gândesc la Dumnezeu și să-I mulțumesc pentru ceea ce-mi dă. Sper ca acest lucru să-l facă toată lumea, iar la anul îmi doresc să fim mai mulți la această manifestare frumoasă, începută de prof. dr. Traian Mihăescu”, a spus Dumitru Filipeanu. Părintele Păduraru a vorbit apoi despre recunoștința pe care conducerea Spitalului și Biserica „Sf. Atanasie și Chiril” și-o îndreaptă către foștii angajați prin organizarea Zilei pneumologului ieșean, în fiecare an, pe 18 ianuarie.

Comentarii Facebook


Știri recente

Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza spectacolul „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va organiza Spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, luni, 5 decembrie. Evenimentul va avea loc în Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, începând cu ora 17:00.…