Manifestări religios-culturale la Timișoara

Arhiepiscopia Timișoarei împreună cu Biblioteca Județeană Timiș și Filarmonica Banatul a organizat în zilele de 26 și 27 aprilie a.c. la Timișoara o nouă serie de manifestări închinate personalității Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul de la Mănăstirea Brâncoveanu.

Manifestarea din acest an a adus în atenția credincioșilor timișoreni scrierile, sfaturile duhovnicești, și nu în ultimul rând, viața pilduitoare a „iubitorului de Dumnezeu ” de la Sâmbăta de Sus, care în numeroase rânduri a susținut conferințe și întâlniri cu tinerii în orașul de pe Bega. Totodată, cu acest prilej, au fost puse în lumină viețile și învățăturile celor doi părinți duhovnicești ai părintelui Teofil, Arhim. Arsenie Boca și Arhim. Serafim Popescu, personalități marcante ale Ortodoxiei românești din zona Ardealului. Evenimentul a întrunit la Timișoara ierarhi și preoți, ucenici apropiați ai ” Părintelui Bucuriei”, precum Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, pr. protos. Matei Bilauca, starețul Mănăstirii ” Duminica Tuturor Sfinților” din Șinca Nouă, jud. Brașov, ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa și pr. Ioan Gînscă, artist plastic și directorul editurii ” Teognost”, din Cluj- Napoca.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, vineri, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop- vicar eparhial au oficiat la catedrala mitropolitană ” Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmată de o slujbă de pomenire pentru cei trei mari duhovnici ai Ardealului, Arhim. Arsenie Boca, Arhim. Serafim Popescu și Arhim. Teofil Părăian.

În finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți despre bucuria pomenirii celor trei mari duhovnici, care prin purtarea de grijă Bunului Dumnezeu sunt alături de noi prin rugăciune și după trecerea în Veșnicie. ” Să îl avem pe Dumnezeu în vedere ca un Părinte iubitor, așa cum ne-au învățat cei trei părinți, și prin acest lucru, cinstirea noastră adusă lor va fi cu atât mai puternică. Sunt sigur că și Părintele Arsenie și Părintele Serafim , împreună cu Părintele Teofil se bucură astăzi la această prăznuire, dar se bucură și mai mult văzând că le urmăm îndemnurile, că trăim așa cum ne-au învățat, că trăim rugându-ne lui Dumnezeu, ținând seama de Dumnezeu, și atunci toată viața noastră devine și pentru ei o bucurie. Dumnezeu să-i odihnească în Lumina Învierii Sale, iar nouă să ne dea puterea să trăim în aceeași Lumină a Învierii”, a precizat Preasfințitul Sofian. În prima zi a manifestărilor, joi, 26 aprilie, la Biblioteca Județeană Timiș a fost inaugurat un spațiu dedicat Fondului de documentare ” Arhimandritul Teofil Părăian”. Cu acest prilej, în prezența a numeroși timișoreni, a avut loc loc o masă rotundă pe tema „Tinerețe și renaștere spirituală”, unde Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, episcop- vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului Preasfințitul Sofian, a accentuat rolul pocăinței în viața celor tineri pentru a putea să-și reorienteze viața, părăsind viața păcătoasă la modul real și aplecându-se cu seriozitate asupra căutării unui sens, de aici decurgând bucuria găsirii unui sens în viață. De aceea Părintele Teofil este un „părinte al bucuriei” și este important să păstrăm ceea ce am primit de la sfinția sa.

În contiunuarea aceleași zile, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, a avut loc o emoționantă seară de evocări închinate marilor duhovnici ai Ardealului.

După cum ne informează Diac. Marius Mircia și George Giurgiu, programul convorbirilor duhovnicești a fost intercalat de recitări de poezie religioasă, în interpretarea actrițelor Lamia Beligan și Maria Ploae, dar și de momente muzicale susținute de Sorin Petrescu, Sorin Dogariu, Theodor Alexandru Rădulescu și Ovidiu Cozma.

Comentarii Facebook


Știri recente