Manifestări religios-culturale dedicate Sfinților Trei Ierarhi la Caransebeș

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit duminică, 29 ianuarie, Sfânta Liturghie în Paraclisul episcopal cu hramul ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din incinta Centrului eparhial din Caransebeș. ‘Am considerat de bine ca după 6 ani de arhipăstorire la Caransebeș, în ajunul sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi, hramul acestui Paraclis episcopal, să slujim aici, mai ales că anul trecut, respectiv anul 2011, a fost anul închinat de către episcopia noastră episcopului martir Veniamin Nistor. Acest vrednic ierarh și înaintaș al nostru a sfințit paraclisul, mărturie fiind hrisovul care se află la intrarea în sfântul lăcaș’, a spus Preasfinția Sa în cuvântul adresat celor prezenți. La Sfânta Liturghie au participat membrii Permanenței Consiliului eparhial, precum și ostenitorii Centrului eparhial. ‘Cel dintâi episcop al Caransebeșului, Ioan Popasu, în anul 1870 a cumpărat actuala reședință, fostul comandament al regimentului de graniță din Caransebeș. Urmașii lui Ioan Popasu au adăugat și au refăcut Reședința episcopală din Caransebeș. De amintit este faptul că în vremea episcopului Veniamin Nistor a fost ctitorit acest lăcaș de cult, ce a fost folosit ca și capelă episcopală până la desființarea abuzivă din anul 1949, când capela deservea ca spațiu liturgic de rugăciune și meditație pentru elevii seminariști’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului. Paraclisul cu hramul ‘Sfinții Trei Ierarhi’ a fost târnosit de episcopul Veniamin Nistor la data de 30 ianuarie 1948.

În Sala de festivități ‘Episcop Elie Miron Cristea’ a Episcopiei Caransebeșului a avut loc, pe 29 ianuarie, o manifestare religios-culturală închinată patronilor învățământului teologic. În debutul manifestării, grupul psaltic al Seminarului Teologic ‘Episcop Ioan Popasu’ din Caransebeș, îndrumat de diaconul prof. Cătălin Găină, a prezentat un recital de cântări duhovnicești închinate patronilor învățământului teologic. Pentru a evidenția și în această manifestare faptul că anul 2012 a fost închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor, elevii îndrumați de părintele arhid. prof. drd. Vincențiu Românu au prezentat texte patristice ale celor trei ierarhi, dedicate teologiei suferinței. ‘Adresăm cuvânt de recunoștință cadrelor didactice și elevilor seminariști pentru osteneala de a pregăti o seară duhovnicească închinată Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic. Rămâne așadar să medităm la scrierile lor și să aducem prinos de recunoștință Preasfintei Treimi pentru moștenirea pe care acești corifei ai teologiei ne-au transmis-o’, a concluzionat Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Manifestările au culminat luni, 30 ianuarie, când la Catedrala episcopală din Caransebeș a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către chiriarhul eparhiei, înconjurat de preoții profesori ai școlilor teologice caransebeșene, în prezența elevilor teologi.

Comentarii Facebook


Știri recente