Manifestări religios-culturale de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește astăzi, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. În Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pe lângă programul liturgic dedicat acestei sărbători, vor avea loc mai multe manifestări culturale.

Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, vechea Catedrală mitropolitană din Iași, își serbează astăzi hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași (Catedrala mare). Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ a fost zidită între 1761-1769, fiind ctitoria mitropolitului de atunci al Moldovei, Gavriil Calimachi. După sfințire, sfântul lăcaș a devenit ‘Mitropolia cea Nouă’ și, timp de mai bine de un secol, a fost catedrală mitropolitană, aici fiind întronizați ierarhii Moldovei și desfășurându-se, până la sfințirea noii Catedrale mitropolitane (23 aprilie 1887, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe), marile ceremonii bisericești.

Astăzi se împlinesc 325 de ani de când Gheorghe Duca, voievodul Moldovei și hatman al Ucrainei, a trecut la cele veșnice. La Mănăstirea Cetățuia din Iași, ctitorie a lui Gheorghe Duca, va fi oficiată o slujbă de parastas la mormântul voievodului, care se află în pronaosul sfântului lăcaș.

Activități culturale ale seminariștilor botoșăneni

De sărbătoarea Sfântului Gheorghe sunt organizate și ‘Zilele municipiului Botoșani’. În această zi vor avea loc mai multe manifestări religioase, culturale și sportive. La Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Botoșani se va oficia astăzi Sfânta Liturghie, după ce aseară au fost aduse spre închinare părticele din moaștele Sfinților Epictet și Astion, de la Mănăstirea ‘Sfânta Treime’ Știubieni. ‘Vor participa autorități locale, reprezentanți ai Armatei și numeroși credincioși botoșăneni’, a declarat părintele paroh Dumitru Mateciuc.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ își cinstește în această zi ocrotitorul. La Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ din Botoșani formațiile corale ale seminarului vor susține concertul ‘Răsărit-a primăvara’. Corul ‘Biruitorii’ va interpreta cântări din perioada Penticostarului, iar Grupul psaltic ‘Filotheus’ va interpreta lucrări muzicale psaltice din această perioadă. Partea a doua a spectacolului va fi susținută de Grupul folcloric ‘Dorulețul’, care va interpreta melodii din folclorul moldovenesc. De asemenea, Grupul ‘Melos’, format din elevii de la Teologie – Secția Patrimoniu, va prezenta un program de muzică folk. În foaierul Teatrului ‘Mihai Eminescu’ elevii seminariști vor organiza, de asemenea, o expoziția de icoane – ‘Icoana, fereastra spre absolut’.

Biserica militară a Garnizoanei Bacău, în straie de sărbătoare

Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Eroii Neamului’ din Garnizoana Bacău își serbează astăzi patronul spiritual. Această biserică își are începuturile în anul 1999, când, în luna mai, s-a sfințit locul viitorului lăcaș de cult. Militarii în termen, ofițerii superiori, comandanții au pus umărul cu toții la ridicarea acestei biserici. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia în acest sfânt lăcaș Sfânta Liturghie, la finalul căreia va avea loc binecuvântarea așezământului de lângă biserică.

Ziua Porților Deschise la Batalionul 151 Infanterie

Astăzi, cu prilejul sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, Batalionul 151 Infanterie ‘Lupii Negri’ din Iași organizează Ziua Porților Deschise. Se va putea vizita muzeul unității și se pot afla informații despre activitățile pe care le desfășoară militarii, precum și tehnica unității. (C.C.)

Slujbă arhierească la Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bacău

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va fi prezent duminică, 25 aprilie, la Biserica ‘Sf. Gheorghe’ din Bacău, unde va oficia slujba Sfintei Liturghii, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ceremonia religioasă va fi urmată de un cuvânt de învățătură al ierarhului.

A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, de ziua Sfântului M. Mc. Gheorghe, sau în preajma acesteia, ierarhul locului să fie prezent în mijlocul credincioșilor din zona Orizont, la celebrarea marelui mucenic. În anul 1934, odată cu numirea unui nou paroh, în persoana pr. Gheorghe Berilă, a început construcția bisericii parohiale cu hramul ‘Sf. M. Mc. Gheorghe’. Sfântul lăcaș este situat în partea de sud a orașului, pe strada Mărășești, nr. 100, având în preajmă Universitatea Bacău, Cimitirul Central, Spitalul Județean sau Poliția Județeană, deservind credincioșii care aparțin cartierului Cornișa Bistrița. La 15 august 1934 s-a pus piatra de temelie și s-a sfințit locul viitoarei biserici. Construcția s-a făcut după planul Sfântului Sinod, tip nr. 1, cu trei turle, plan întocmit de arhitectul Ghica Budești. Biserica este în formă de cruce, are o lungime de 32 m și o înălțime de 33 m (turla mare). Este construită pe temelie de beton armat, pereții de cărămidă, iar acoperișul este din tablă zincată. Stilul bisericii este cel brâncovenesc. Pictura murală a fost executată de către pictorul Constantin Vasilescu din București, în ulei, în stil neobizantin, cu o bogată ornamentație și un colorit plăcut și liniștitor. Pictorul și-a pus tot talentul lui, realizând o lucrare frumoasă și artistică. A lucrat doi ani de zile fără întrerupere, 1936-1938. Catapeteasma a fost executată de sculptorul Grigore Dumitrescu din București, în lemn de stejar, în stilul vechilor sculpturi moldovenești, tot între anii 1936-1938. Clopotul cel mare al bisericii cântărește 1.100 kg și a fost turnat în fabrica ‘Oituz’ din București, fiind donația exclusivă a muncitorilor de la fabrica de hârtie ‘Letea’. Lucrările de construcție a noului lăcaș s-au încheiat în toamna anului 1939, slujba de sfințire a fost oficiată în ziua de 12 noiembrie 1939 de către vrednicul de pomenire Episcop Lucian al Romanului, însoțit de un mare sobor de preoți, în prezența unei impresionante mulțimi de credincioși. Cutremurul de la 4 martie 1977 a afectat grav biserica, turlele au fost fisurate, pereții crăpați, iar pictura murală distrusă în proporție de 10%. În anii 1977-1980, s-au efectuat lucrările de restaurare, consolidându-se pereții bisericii și cele trei turle. În perioada 2000-2007, sub coordonarea preotului paroh Radu Vasile, s-au executat lucrări masive de reparație a sfântului lăcaș, pictura murală a fost curățată, retușată și vernisată de către pictorul Mihai Chiuaru din Bacău, învelitoarea schimbându-se în totalitate. În preajma bisericii s-a construit o frumoasă capelă mortuară.

În prezent, biserica se află în stare foarte bună, are în dotare toate cele necesare exercitării cultului. Tot aici, de aproape 10 ani, funcționează Cantina ‘Samarineanul milostiv’, unde servesc masa de prânz, zilnic, în perioada anului școlar, un număr de 20-25 de elevi de la Școlile nr. 10 și 27, proiect coordonat de pr. paroh Radu Vasile, din fondurile parohiei și ale unor credincioși care au înțeles și menirea social-filantropică a Bisericii. (Articol publicat în ‘Ziarul Lumina’ din data de 23 aprilie 2010)

Comentarii Facebook


Știri recente