Manifestări religios-culturale cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi

În zilele de 21 și 22 septembrie 2009, la Mănăstirea Brazi din imediata vecinătate a localității vrâncene Panciu, s-a desfășurat o serie de manifestări religios-culturale cu prilejul prăznuirii Sfântului Teodosie, ierarhul martir, ale cărui sfinte moaște se găsesc în acest așezământ monahal, informează ediția de astăzi a cotidianului ‘Ziarul Lumina’. Au participat autorități locale și județene și foarte mulți credincioși.

În după-amiaza zilei de 21 septembrie a fost organizată prima ediție a concursului generic intitulat Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi, la care au participat copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, din parohiile din județul Vrancea. Această primă ediție ce s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Epifanie și cu sprijinul autorităților locale ale municipiului Panciu, a avut ca temă Sfinții – modele de trăire creștină. „S-a dorit prin aceasta a fi puse în aplicare învățăturile creștine pe care copiii le-au dobândit în cadrul orei de Religie, dar și prin participarea la Programul Național Catehetic «Hristos împărtășit copiilor», știut fiind rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut, de-a lungul timpului, în educația copiilor și a tinerilor atât în Școală, cât și în parohie, așa după cum a arătat și inițiatorul concursului – părintele Ion Ciobotea de la Parohia Ruginești – în cuvântul de deschidere”, ne-a declarat părintele consilier Adrian Ionescu.

În cadrul celor trei secțiuni, creație literară, pictarea de icoane și concurs de toacă, cei peste 200 de elevi înscriși s-au întrecut în a-și arăta evlavia față de Dumnezeu, prin cinstirea sfinților, în special a Ierarhului Mucenic Teodosie. Acest lucru a fost apreciat și de către PS Epifanie, prezent la manifestare. Toți concurenții și profesorii coordonatori au primit diplome de participare, iar câștigătorii vor fi premiați, într-un cadru festiv, pe data de 26 septembrie.

După anunțarea celor merituoși, prăznuirea Sfântului Ierarh Teodosie a continuat la Mănăstirea Brazi prin oficierea Privegherii și astfel, până târziu în noapte, s-au făcut auzite cântările Vecerniei, unită cu Litia, și ale Utreniei.

În dimineața zilei de 22 septembrie, racla cu sfintele moaște ale Ierarhului Martir Teodosie a fost purtată în procesiune, intonându-se troparul sfântului, până la locul special amenajat din curtea mănăstirii pentru a facilita accesul pelerinilor veniți să se închine și să participe la sfintele slujbe, când încă nu se iviseră primele raze de soare. A urmat slujba Acatistului.

În continuare, a urmat procesiunea soborului de preoți și diaconi slujitori dimpreună cu Episcopul Epifanie.

Chiriarhul locului a oficiat Sfințirea mică a apei și a binecuvântat, prin stropirea cu agheazmă și ungerea cu untdelemn sfințit, altarul de vară al așezământului monahal și micul paraclis în care erau așezate, spre închinare, sfintele moaște ale Ierarhului Teodosie, ca urmare a înfrumusețării cu pictură în tehnica fresco a celor două clădiri. Apoi, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra meleagurilor vrâncene și buzoiene prin mijlocirile Ierarhului Martir Teodosie, unul dintre cei patru sfinți ocrotitori ai Episcopiei de la Curbura Carpaților.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a rostit un un cuvânt de învățătură în care a subliniat cele mai importante coordonate ale vieții și activității sfântului ale cărui moaște se află la Mănăstirea Brazi.

„Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie a fost un mare luptător, luptător nu fizic, nu cu brațele, ci prin trăirea lui duhovnicească. Luptător împotriva patimilor, pentru că el învăța clar că acela care săvârșește păcatul se îndepărtează de Mântuitorul Hristos, se îndepărtează de Dumnezeu. Și atât de curajos a fost, deși era slăbuț și mic de statură, încât l-a înfruntat pe voievodul Moldovei din vremea aceea, care trăia în fărădelegi. S-a prezentat în fața lui și l-a mustrat pentru păcatele pe care le săvârșea.

De asemenea, el povățuia credincioșii pentru a urma pe Hristos prin lepădarea de sine, adică prin lepădarea egoismului, a nedreptății, a urii și a altor păcate care înveninează sufletele.

Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie s-a luptat mult pentru ridicarea de lăcașuri sfinte, cum a fost refacerea Mănăstirii Bogdana, unde el a fost stareț al obștii monahale, și, mai ales, a acestui așezământ călugăresc unde el și-a început ucenicia”, a spus PS Epifanie.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului, întru pomenirea tuturor celor care s-au ostenit întru dobândirea mântuirii în Mănăstirea Brazi și, în special, a monahiei Iustina Angheluță, fostă stareță a așezământului monahal, care, după decembrie 1989, la inițiativa și cu binecuvântarea PS Episcop Epifanie, s-a ostenit la refacerea chinoviei de la Brazi, împreună cu monahia stavroforă Pavelina Cafagiu.

La slujba de ieri de la Mănăstirea Brazi au participat peste 2.000 de bine-credincioși creștini din localitățile învecinate (dar și pelerini veniți de departe), autorități locale și județene, cu toții veniți să ia binecuvântare de la Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2003, ca urmare a demersurilor inițiate de către actualul chiriarh al Buzăului și Vrancei.

Comentarii Facebook


Știri recente