Manifestări religioase și culturale în parohia Mănăstirea Cașin II, Protopopiatul Onești

Parohia Mănăstirea Cașin II, Protopopiatul Onești, a fost ieri gazda unui eveniment religios și cultural, informează „Ziarul Lumina”. Manifestările dedicate hramului paraclisului acestei parohii și lansării volumului „Teologia mistică poetică – imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog – 1000 de ani de la compunerea lor” au început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul. Pe lângă enoriașii parohiei, la momentul de rugăciune au participat profesori de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Buna Vestire” și „Sf. Simeon Noul Teolog” din parohia Mănăstirea Cașin II, Protopopiatul Onești, județul Bacău. Slujba a fost prilejuită de hramul Paraclisului „Sf. M. Mc. Ecaterina” al parohiei și de lansarea volumului „Teologia mistică poetică – imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog – 1000 de ani de la compunerea lor”, apărut cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura Basilica a Patriarhiei Române. „De dimineață, am avut bucuria de a-l primi pe Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, care a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de 20 de preoți și diaconi. Preasfinția Sa a înălțat rugăciuni către Sfânta Ecaterina pentru a mijloci înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești. Cu acest prilej, a fost adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman o icoană a Maicii Domnului și un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești. În fața icoanei Maicii Domnului și a moaștelor Sfântului Cuvios Antipa a fost oficiată slujba Acatistului de către Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului.

Sfânta Liturghie a fost urmată de lansarea volumului „Teologia mistică poetică – imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog – 1000 de ani de la compunerea lor”. La eveniment au participat profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, dar și de la alte facultăți ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Cartea conține comunicările științifice susținute la simpozionul „Imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog”, Mănăstirea Cașin, Bacău (28-29 noiembrie 2009). Autorii studiilor din volum sunt profesori universitari de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și profesori de seminar și de religie din învățământul preuniversitar, care au aprofundat opera marelui teolog mistic bizantin. Cuvântul înainte îi aparține Preafericitului Părinte Daniel, care ilustrează portretul spiritual al „Noului Teolog”, precizând că acesta este „un mare mistic bizantin, care a dezvoltat o teologie a luminii harului și a iubirii de Hristos, bazată pe trăirea, simțirea și vederea (contemplarea) lui Dumnezeu. „Această dublă sărbătoare de la Mănăstirea Cașin II i-a îmbogățit pe toți cei care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, cât și la simpozionul dedicat prezentării acestui volum realizat de pr. paroh Ioan Bârgăoanu”, a mai adăugat pr. protopop Constantin Alupei.

Mistica Sfântului Simeon, o slavă adusă iubirii lui Dumnezeu

Părintele paroh Ioan Bârgăoanu are o evlavie deosebită față de Sf. Simeon Noul Teolog. Astfel, în anul 1999, pr. Ioan Bârgăoanu își susținea teza de licență în Teologie cu titlul: „Duhul Sfânt în viața creștinului, după Sfântul Simeon Noul Teolog”, avându-l ca îndrumător pe PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Apoi, în perioada 2002-2003, după ce a urmat cursurile de studii aprofundate „Secția practică” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. Bârgăoanu a prezentat lucrarea de disertație „Sfânta Liturghie în opera Sfântului Simeon Noul Teolog”, avându-l îndrumător pe pr. prof. dr. Viorel Sava, pentru ca în perioada 2006-2007 să urmeze cursurile de masterat la Facultatea de Filosofie a UAIC din Iași, la final susținând lucrarea: „Simbol și mister: Expunere mistică și formulare discursivă la Sfântul Simeon Noul Teolog”, sub îndrumarea conf. univ. dr. Dan Mihai Chițoiu. „Aprecierea pe care o am față de Sfântul Simeon Noul Teolog se datorează unei cuvântări pe care am audiat-o în timpul cursurilor de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Atunci, Preafericitul Părinte Daniel, pe vremea când păstorea ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ne aducea atât de frumos în atenție gândirea marelui mistic bizantin, vorbindu-ne despre Teologia luminii, a harului și a iubirii de Hristos. Preafericirea Sa ne punea în atenție slujirea preotului la Sfânta Liturghie, amintindu-ne că Sfântul Simeon L-a cunoscut pe Dumnezeu prin rugăciune, dar mai ales prin trăirea ascetică. Acest lucru m-a impresionat într-un mod deosebit, astfel încât am cercetat îndeaproape gândirea Sfântului Simeon Noul Teolog, pe care îl consider un mare ajutător și apărător al Bisericii noastre. Aș vrea ca acest volum să fie un îndemn pentru aplecarea cât mai atentă asupra poeziei pe care o are Biserica Ortodoxă în cultul său. Mistica Sfântului Simeon, prin imnele sale, nu face decât să aducă o slavă iubirii lui Dumnezeu și faptului că Hristos ni se face nouă Om pentru ca noi să putem primi harul și binecuvântarea Sa. Mulțumesc Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru că ne-a adunat cu părinteasca dragoste în jurul Preasfinției Sale, ajutându-ne să cunoaștem opera Sfântului Simeon Noul Teolog. Consider că această carte este o sursă prin care noi ne bucurăm să fim mai aproape de cei de lângă noi, care Îl iubesc pe Dumnezeu și pe sfinții Lui”, a mărturisit pr. paroh Ioan Bârgăoanu, care și-a exprimat nădejdea că în anii ce vor urma vor exista slujitori ai sfintelor altare care să aleagă ca ocrotitor al bisericilor pe Sfântul Simeon Noul Teolog.

Comentarii Facebook


Știri recente