Manifestari religioase si culturale dedicate Sf. Ioan Gura de Aur, in Episcopia Romanului

Episcopia Romanului organizeaza in aceste zile numeroase manifestari religioase si culturale dedicate Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur. Evenimentele sunt prilejuite de faptul ca maine este sarbatorit in Biserica Ortodoxa Sf. Ioan Gura de Aur si de faptul ca anul acesta se implinesc 1600 de ani de la trecerea sa la Domnul. Manifestarile vor debuta in aceasta seara la Biserica ‘Sf. Ioan Gura de Aur’ din Averesti si vor continua maine la Catedrala episcopala din Roman. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘In seara zilei de 12 noiembrie, la una din bisericile cu hramul Sf. Ioan Gura de Aur de la Averesti se va savarsi Privegherea Sf. Ioan cu participarea a catorva zeci de preoti din jurul Romanului, care se vor aduna la aceasta parohie. Este o biserica care a fost construita in anul 1907. Precizam ca mai avem o biserica dedicata Sf. Ioan, tot in jurul Romanului, la Rediu – comuna Bara. Si acolo se va organiza o slujba cu acest prilej. Dupa aceea, in ziua de 13 noiembrie, la Catedrala episcopala se va savarsi Sf. Liturghie de cate 10 preoti din fiecare protopopiat’.

De asemenea, PS Ioachim Bacauanul ne-a spus si ce legaturi spirituale deosebite exista intre Catedrala episcopala din Roman si Sf. Ioan Gura de Aur: ‘Aceasta Catedrala are legatura intr-un fel sau altul cu Sf. Ioan Gura de Aur, deoarece din timpul lui Alexandru cel Bun se gaseste felonul Sf. Ioan Gura de Aur cu care ierarhul Romanului, in ziua de 13 noiembrie, cand facea Sf. Liturghie se imbraca cu felonul Sf. Ioan si de atunci el a ramas ca o relicva sfanta. Dupa Sf. Liturghie vom vizita o expozitie documentara organizata in sala de conferinte privind viata si opera Sf. Ioan Gura de Aur. Teodosie Atanasiu, episcopul Romanului, a tradus pentru prima data in limba romana 9 volume ale Sf. Ioan Gura de Aur, ele fiind traduse in perioada anilor 1901 – 1923, si toate aceste volume le avem in biblioteca Episcopiei Romanului, si care vor fi puse intr-o expozitie frumoasa in sala de conferinte’.

Manifestarile religioase si culturale dedicate Sf. Ierarh Ioan Gura de Aur vor continua si duminica in Episcopia Romanului, cand in toate sfintele lacasuri se vor organiza evocari ale vietii acestui sfant si ale invataturilor sale, dupa cum ne-a spus tot PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘Duminica, 18 noiembrie, s-a dat o expozitie ca in intreaga eparhie predica zilei sa fie dedicata evocarii acestui mare sfant al crestinatatii – Sf. Ioan Gura de Aur. In ziua de luni, 19 noiembrie, la Bacau se va organiza o conferinta plenara cu participarea tuturor preotilor din Eparhia Romanului, a calugarilor si calugaritelor, a profesorilor de religie, in sala de cultura, pentru a evoca in mod solemn pe Sf. Ioan Gura de Aur. De asemenea, se va face o expozitie documentara. Tema va fi: ‘Sf. Ioan Gura de Aur ca pastor de suflete’, iar din fiecare protopopiat va fi desemnat un preot care sa vorbeasca despre anumite teme inspirate din opera Sf. Ioan Gura de Aur’.

Comentarii Facebook


Știri recente