Manifestări religioase și culturale de Zilele Aradului

Zilele acestea, municipiul Arad, orașul de pe Mureș, trăiește momente de mare bucurie și sărbătoare, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. În fiecare an, între 19 și 28 august, arădenii sărbătoresc ‘Zilele Aradului’, prin ample activități culturale, religioase, sportive și recreative. Manifestările amintesc de momentul istoric petrecut în luna august a anului 1834, când Aradul, prin diplomă imperială, a devenit oraș liber.

Prezentă în fiecare an la aceste manifestări, Arhiepiscopia Aradului, prin Întâistătătorul ei și prin preoții din municipiu, se alătură municipalității și celorlalte instituții implicate, în organizarea și desfășurarea anuală a acestor festivități care bucură sufletul și care se constituie în motive de solidaritate umană. În cadrul manifestărilor prilejuite de ‘Zilele Aradului’, a fost inaugurat cartierul vestic al municipiului, Arad-Bujac, complet modernizat prin introducerea rețelei de canalizare pluvială și menajeră și asfaltării tuturor străzilor, lucrări care s-au derulat pe parcursul ultimilor trei ani. Cu acest prilej, la invitația municipalității și a preotului paroh, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a săvârșit duminică, 21 august, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Arad-Bujac, cu hramul ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’. Au participat reprezentanți ai autorităților locale și credincioșii parohiei. Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a evidențiat apoi, plecând de la pericopa evanghelică a vindecării lunaticului, cele mai semnificative aspecte ale vieții noastre duhovnicești. ‘Esența evenimentului și a minunii Evangheliei de astăzi este acesta: avem credință, dar nu destulă, acest neam de demoni nu iese decât cu post și cu rugăciune, iar postul și rugăciunea nu sunt decât tot rodul credinței, o credință mai mare, și mai mare, tot mai mare, în care angajăm toate puterile trupești și sufletești. Astfel, avem nevoie de tot mai multă credință și numai așa vom înțelege deplin comparația Mântuitorului cu credința cât grăuntele de muștar, capabilă să mute muntele întreg’, a spus Înalt Preasfinția Sa. Apoi, IPS Arhiepiscop Timotei i-a lăudat pe cei care s-au ostenit la ridicarea noului cartier și a bisericii parohiale. ‘Ne prezentăm de ‘Zilele Aradului’ și cu o ilustrare a credinței, pentru că Biserica a fost totdeauna de-a lungul veacurilor o instituție fundamentală care a sprijinit toate visele, toate idealurile poporului nostru, în această parte de apus a țării, unde se interferează drumurile atâtor împliniri’, a mai spus chiriarhul locului. La final, din partea Primăriei municipiului Arad, IPS Arhiepiscop Timotei a primit ‘Diploma de Onoare’ pentru contribuția la viața spirituală a comunității arădene.

Ședință festivă de decernare de titluri și distincții

În cadrul acelorași manifestări dedicate ‘Zilelor Aradului’, luni, 22 august, la Teatrul clasic ‘Ioan Slavici’ a avut loc festivitatea de decernare de titluri și distincții personalităților arădene care s-au evidențiat în activitatea culturală, artistică, sportivă sau alte domenii. Distins cu titlul de ‘Cetățean de onoare’ al municipiului Arad, la festivitatea de premiere a participat, în calitate de invitat, și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei, care a primit din partea primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, alese mulțumiri pentru participarea la sărbătorile municipiului, pentru activitatea pe care o desfășoară permanent pentru propășirea spirituală și culturală a arădenilor.

Comentarii Facebook


Știri recente