Manifestari religioase la Sibiu – Capitala Culturala Europeana in 2007

La Sibiu vor continua in aceasta saptamana seria evenimentelor religioase dedicate declararii acestui municipiu drept Capitala Culturala Europeana in 2007. In acest context, de sarbatoarea Botezului Domnului va fi binecuvantata Piata cea Mare din municipiul Sibiu, care a fost reamenajata in ultimii ani. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului: ‘Anul acesta dorim sa deschidem si sa binecuvantam Piata cea Mare, care a fost refacuta in totalitate. Vrem sa reinnoim o traditie pe care inaintasii nostri au tinut-o cu sfintenie pana in vremea comunista, chiar si atunci, de a merge in aceasta piata si de a savarsi sfintirea apei, binecuvantand-o de fapt pentru marea adunare care va avea loc intre 5 – 9 septembrie, si anume cea de a III-a Adunare Ecumenica Europeana’.

Manifestarile dedicate declararii Sibiului drept Capitala Culturala Europeana in 2007 au debutat in prima zi a anului, pe 1 ianuarie, cand a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii ‘Astra’. Tot luni, 1 ianuarie, la Catedrala mitropolitana a fost oficiata slujba Vecerniei, la care au participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul roman, Calin Popescu Tariceanu. Amanunte in acest sens ne-a oferit PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘In prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, a fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii ‘Astra’ din Sibiu, o biblioteca deosebit de bogata, cu o istorie care vine de cateva sute de ani. Mitropolitul Andrei Saguna a fost primul presedinte a Astrei, si el a pus bazele acestei biblioteci. Apoi, in Catedrala ortodoxa a avut loc Vecernia arhiereasca la care a participat si presedintele Romaniei si primul-ministru, fiind primiti de catre IPS Mitropolit Laurentiu, care si-a exprimat astfel bucuria ca marile personalitati ale Statului roman au binevoit sa intre si sa vada Catedrala ortodoxa din Sibiu, simbol al Ortodoxiei si al romanismului in Ardeal. Presedintele a adresat un scurt cuvant miilor de credinciosi care erau in Catedrala, si a fost invitat de catre IPS Sa sa participe si la slujba de resfintire a Catedralei, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, dupa lucrarile de restaurare, va avea loc in a doua zi de Rusalii, cand se va praznui si hramul Catedralei, Sfanta Treime’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…