Manifestări religioase la Iași de Ziua Jandarmeriei Române

Jandarmeria Română a aniversat, pe 3 aprilie 2011, 161 de ani de când a fost înființată. Cu acest prilej, la Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași ziua aceasta a fost marcată printr-un Te Deum și o slujbă de Parastas. Ieșenii de toate vârstele au avut posibilitatea să viziteze incinta inspectoratului, capela amenajată aici, muzeul unității și să fie prezenți la prezentarea mijloacelor tehnice de intervenție specifice Jandarmeriei.

Ziua de 3 aprilie este o dată semnificativă pentru Jandarmeria Română, instituție specializată a statului, cu statut militar, de garantare a ordinii constituționale interne în statul de drept. Continuatori ai curtenilor și dorobanților, jandarmii au marcat vineri, 1 aprilie, 161 de ani de când a fost semnată ‘Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi’, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica. Manifestările dedicate Zilei Jandarmeriei au debutat la Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași cu o slujbă de Te Deum, prin care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile care au fost revărsate asupra jandarmilor. ‘Atunci când ne rugăm, în cadrul ecteniilor, spunem: ‘Încă ne rugăm pentru lucrătorii unității, jandarmi care se ostenesc pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești și pentru întreaga Jandarmerie Română’. În cadrul acestei slujbe s-a cerut ajutorul Preasfintei Treimi asupra celor care veghează și contribuie la menținerea ordinii și disciplinei publice în municipiul Iași’, a declarat pr. Gabriel Alexa, preot misionar-voluntar în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. După slujbă a urmat cuvântul loc. col. Mircea Tulică, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, care a marcat momentul împlinirii a 161 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române prin înmânarea de diplome de merit jandarmilor care s-au evidențiat în misiunile de intervenții. ‘Cu ocazia împlinirii a 161 de ani de la înființarea Jandarmeriei, urez colegilor mei jandarmi multe succese în tot ceea ce întreprind. De asemenea, vreau să asigur cetățenii că trebuie să vadă în Jandarmerie o instituție serioasă și echidistantă’, a declarat loc. col. Mircea Tulică.

200 de copii, în vizită la Jandarmeria Iași

În Capela cu hramurile ‘Sfânta Cuvioasa Parascheva’ și ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ a Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași a fost oficiată apoi o slujbă de Parastas pentru eroii jandarmi căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. ‘Am reamintit celor prezenți importanța pomenirii jandarmilor care și-au dat viața pentru apărarea neamului și a credinței. Nu trebuie însă să uităm că și jandarmii de astăzi fac eforturi, prin natura muncii lor, de a întreține ordinea și disciplina în orașe, de multe ori fiind nevoiți să se jertfească pentru liniștea de care beneficiem noi, cetățenii’, a precizat pr. Gabriel Alexa. Manifestările au continuat cu Ziua porților deschise la Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, care a inclus vizitarea muzeului unității, prezentarea mijloacelor tehnice de intervenție specifice Jandarmeriei, o demonstrație cu câinii special antrenați pentru misiuni și un pelerinaj la capela din incintă.

‘Am fost bucuros să primesc la capela din incinta Inspectoratului Județean de Jandarmi vizita mai multor invitați. Și aici aș vrea să menționez că am avut ca și pelerini, dacă se poate spune, un număr de 200 de copilași, începând de la grădiniță și terminând cu elevi de liceu. Au fost uimiți de faptul că într-o unitate militară există și un lăcaș de închinăciune. Am încercat să le explic, pe înțelesul lor, că și jandarmii sunt oameni care se roagă și au nevoie de un preot’, a spus părintele Gabriel Alexa pentru ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente