Manifestări religioase la hramul Bisericii Vovidenia din Botoșani

Credincioșii din municipiul Botoșani se pot închina în aceste zile la racla în care se află un fragment din moaștele Sfântului Andrei, Apostolul Românilor. Sfintele moaște au fost aduse la Biserica Vovidenia din Arhiepiscopia Tomisului, cu prilejul hramului acestui lăcaș de închinăciune. Programul liturgic dedicat acestui eveniment religios cuprinde în fiecare zi săvârșirea Sfintei Liturghii și Tainei Sfântului Maslu, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La Biserica Vovidenia din Botoșani au început sâmbătă, 17 noiembrie, manifestările dedicate hramului acestui sfânt lăcaș. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Înalt Preasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, au fost aduse de la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” – Peștera din județul Constanța racla în care se află un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei. „Sfintele moaște au ajuns spre bucuria creștinilor și spre întărirea în credință a tuturor celor care cred în ajutorul Sfântului Apostol Andrei. Moaștele Sfântului Andrei sunt o bucurie pentru toți creștinii. În aceste zile ne aducem aminte că suntem fii ai lui Dumnezeu datorită Sfântului Apostol Andrei. Avem posibilitatea să reactualizăm darurile Botezului primit acum 2.000 de ani de la Sfântul Andrei”, a spus pr. paroh Partenie Apostoaie. După întâmpinarea sfintelor moaște a fost oficiată Taina Sfântului Maslu de către un sobor de șapte preoți. Ieri-dimineață s-a oficiat Utrenia și Sfânta Liturghie. Aseară a avut loc o procesiune cu moaștele Sfântului Apostol Andrei pe străzile din jurul Bisericii Vovidenia, urmată de Taina Sfântului Maslu. În această dimineață se va sluji Utrenia și Sfânta Liturghie, iar diseară, de la ora 17:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu. Mâine, de la ora 8:00, se va săvârși Utrenia și Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 credincioșii sunt așteptați la slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Premii pentru tinerii care sprijină activitățile parohiei

În ziua hramului se va oficia Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori și pentru toți enoriașii parohiei care au plecat la Domnul. „Biserica noastră are o vechime venerabilă, fiind ridicată în anul 1838. De-a lungul anilor, mulțime de credincioși, ctitori și slujitori au așteptat ajutorul și binecuvântarea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul, care sunt patronii lăcașului de închinăciune aflat în aceste zile în sărbătoare”, a amintit pr. paroh Partenie Apostoaie. Miercuri, de la ora 17:00, se va oficia Taina Sfântului Maslu și Privegherea în cinstea Sfântului Apostol Andrei. Joi, 22 noiembrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, moaștele Sfântului Apostol Andrei se vor întoarce la Mănăstirea Peștera din județul Constanța. „În aceste zile se face o legătură între Maica Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Apostol Andrei. La finalul fiecărei slujbe de seară credincioșii vor primi pachete cu alimente”, a adăugat pr. paroh Partenie Apostoaie. Cu prilejul hramului din acest an, tinerii care s-au implicat în diferite activități ale parohiei Vovidenia vor fi premiați. De asemenea, persoanele nevoiașe din parohie vor primi pachete cu alimente. „Parohia noastră poartă de grijă tinerilor care întâmpină diferite greutăți sau care se confruntă cu lipsuri materiale. Hramul bisericii noastre este un prilej de bucurie și pentru cei care se află în diferite necazuri”, a mărturisit parohul de la Vovidenia.

Copiii din Minicentrul „Ruxandra”, în grija parohiei Vovidenia

Din primăvara anului 2011, parohia Vovidenia are în grijă opt copii orfani, instituționalizați prin Direcția pentru Protecția Copilului Botoșani, din Minicentrul „Ruxandra” din Botoșani, al Asociației „Inimi la unison”. Prin grija părintelui paroh Partenie Apostoaie, atât hrana, salariile celor doi angajați, cât și utilitățile sunt suportate de parohia Vovidenia. „Copiii din acest centru sunt ajutați de credincioșii parohiei noastre. Ne bucurăm că oamenii răspund afirmativ apelului nostru și putem veni în întâmpinarea nevoilor acestor copii. Să dea Bunul Dumnezeu ajutor, pace, spor și liniște tuturor creștinilor care se vor închina moaștelor Sfântului Apostol Andrei și o vor cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului. Să ne învrednicească Dumnezeu ca să reactualizăm darurile Botezului pe care l-am primit și să le înmulțim. Astfel, la finalul vieții fiecăruia să fim învredniciți de șederea de-a dreapta Tatălui Ceresc”, a remarcat pr. paroh Partenie Apostoaie. Biserica Vovidenia din Botoșani a fost construită în anul 1835 de către familiile boierilor Cârstea și Varlaam, pe locul unui vechi sfânt lăcaș din lemn, în jurul căruia era cimitirul orașului. Biserica nu a fost niciodată pictată, iar catapeteasma este cea originală și a fost îmbrăcată în foiță de aur. În jurul bisericii, la începutul sec. al XX-lea, a funcționat prima școală de cântăreți bisericești din Botoșani. Între anii 1951-1971 a fost închisă, iar până în anul 1992 parohia a fost, pe rând, filie a parohiilor „Sfântul Dimitrie” și „Sfântul Gheorghe” din Botoșani. Biserica Vovidenia este monument istoric și una dintre cele mai mari biserici din Botoșani.

Comentarii Facebook


Știri recente