Manifestări religioase în comuna Orlești, județul Vâlcea

Credincioșii localității vâlcene Orlești au trăit ieri, 24 septembrie, o intensă bucurie duhovnicească, deoarece în mijlocul lor a fost prezent Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, după cum informează site-ul arhiram.ro. Prezența Preasfinției Sale a fost prilejuită de manifestările religioase și culturale dedicate viticultorilor și agricultorilor orleșteni.

Evenimentul a debutat la orele 15:30, cu slujba de sfințire a Grădiniței cu program prelungit din satul Sâlea, comuna Orlești, după care, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Valea Bisericii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Slujba Vecerniei cu Litie și a sfințit un spațiu consacrat aprinderii de lumânări.

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie, părintelui paroh Valentin Popa i-a fost acordat rangul onorific de iconom stavrofor, iar Primarului comunei Orlești, Constantin Cîrstina, din partea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, i-a fost conferită diploma de vrednicie pentru contribuția adusă la înfrumusețarea lăcașurilor de cult și sprijinirea misiunii Bisericii.

De la orele 18,00, întreaga adunare, cler și credincioși, a pornit în Pelerinaj cu icoana „Adormirii Maicii Domnului”, pe traseul Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”, prin satul Orleștii de Sus, până în Dealu Crisasca, unde a fost Sfințită Crucea ridicată în memoria viticultorilor și agricultorilor din localitate.

După slujba de sfințire a Sfintei Cruci Preasfințitul Părinte Emilian a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat semnificația Crucii și importanța cinstirii ei, și a evidențiat simbolismul pelerinajului : „Este o împlinire sufletească a celor care au ctitorit această Sfântă Cruce și o bucurie pentru noi că ni s-a dat posibilitatea de a parcurge un drum prin care înțelegem drumul vieții noastre, de la asumarea Crucii la propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în lume. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți locuitorii acestei comune, pe toți binecredincioșii care vor cinsti de acum cum se cuvine Sfânta Cruce în mijlocul ogoarelor lor unde se ostenesc zilnic. Dumnezeu să-i binecuvânteze și să înmulțească roadele pământului în această regiune și în toată lumea”.

La manifestările religioase din comuna Orlești au participat oficialități, preoți, profesori, oameni de cultură și sute de credincioși din parohie și din localitățile învecinate.

Comentarii Facebook


Știri recente