Manifestări religioase, culturale și pastorale dedicate Duminicii Mironosițelor

Biserica noastră le-a cinstit, în Duminica a III-a după Paști, pe femeile mironosițe. La Sascut a fost organizată luni, 30 aprilie, o conferință dedicată preoteselor, iar la Biserica ‘Sfânta Maria Magdalena’ din Onești, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică, 29 aprilie, de PS Ioachim Băcăuanul, informează „Ziarul Lumina”. Singura biserică din Eparhia Iașilor a îmbrăcat straie de sărbătoare în Duminica Mironosițelor.

În sala de festivități a Primăriei Sascut a avut loc luni, 30 aprilie, întâlnirea anuală a doamnelor preotese din cadrul Protoieriei Sascut. Derulată cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, întrunirea a fost dedicată Duminicii Mironosițelor. În debutul manifestării, părintele Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, a adresat un cuvânt de bun venit, apoi a urmat susținerea referatului ‘Rolul femeii în prevenirea și alinarea suferinței’, de către doamna preoteasă Simona Popa din parohia Valea-Seacă 2. Tema prezentată a subliniat faptul că suferința dezvoltă, în sufletul celui ce este expus unei astfel de încercări, trei virtuți: smerenia, pentru că atunci când ești în suferință vezi cât ești de mic și neputincios în fața încercărilor vieții, răbdarea, fiindcă văzând suferința prin care treci îți aduci aminte de cuvântul Mântuitorului care a răbdat suferința fără a cârti și a spus ‘Prin răbdarea voastră vă veți câștiga sufletele voastre’, și mila creștină, pentru că doar cel ce a suferit, cunoscând ce înseamnă acest lucru, poate înțelege cel mai bine pe cel ce trece prin această încercare. Părintele protopop Ioan Negoiță a subliniat rolul pe care femeia l-a jucat și îl joacă în prevenirea și alinarea suferinței.

Slujbă arhierească la Onești

PS Ioachim Băcăuanul a oficiat duminică, 29 aprilie, Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfânta Maria Magdalena’ din Onești. La slujba din sfântul lăcaș, care este copie a Mănăstirii Putna din județul Suceava, au participat, pe lângă oficialitățile locale, peste 500 de credincioși. ‘Sfânta Liturghie a fost trăită în mod deosebit de către toți credincioșii, dar în mod special de creștinele Bisericii noastre. Prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul a fost de mare folos pentru noi toți, mai ales că a adresat un cuvânt de zidire sufletească în care a făcut referire la femeile mironosițe și în mod special la Sfânta Maria Magdalena. Preasfinția Sa a făcut o legătură între calitățile, virtuțile Sfintei Maria Magdalena și virtuțile pe care ar trebui să definească viața creștinelor Bisericii noastre’, a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Onești, care a adăugat că Liturghia arhierească a fost împodobită de un sobor numeros de preoți.

Duminica Mironosițelor, la Mănăstirea Copou

O sărbătoare deosebită a fost duminică la Mănăstirea Copou din Iași. Așezarea monahală care și-a serbat al doilea hram a fost loc de rugăciune pentru mulți credincioși. Numeroase credincioase din Iași au dorit să cinstească ziua femeii creștine în Biserica cu hramurile ‘Sfinții Atanasie și Chiril’ și ‘Duminica Mironosițelor’ a așezării monahale. ‘Am venit la hramul Mănăstirii Copou pentru a mă încărca duhovnicește și pentru a fi aproape de Dumnezeu. Această sărbătoare este atât de însemnată pentru noi, femeile, și consider că suntem datoare să cinstim ziua de astăzi (n.r. duminică, 29 aprilie). Pentru a fi pelerini pe calea vieții, trebuie să urmăm modelul femeilor mironosițe, să ne rugăm Maicii Domnului și Domnului Hristos. Mă bucur că am venit în Duminica Mironosițelor în acest colț de rai binecuvântat de Dumnezeu cu liniște’, a spus Elena, o credincioasă din parohia ‘Sfântul Nectarie’ din Iași. La finalul Sfintei Liturghii, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a transmis obștii de maici, păstorită de stavrofora Magdalena Vrânceanu, stareța Mănăstirii Copou, și credincioșilor binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente