La începutul Postului Mare, cu prilejul Duminicii Ortodoxiei, Episcopia Dunării de Jos, în colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene Galați și Brăila, organizează, în toate școlile și liceele din cuprinsul eparhiei, un concurs de schițe și desene cu tematică iconografică și o amplă expoziție de icoane. Este un proiect misionar și cultural care, din inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Casian, Episcopul Dunării de Jos, funcționează la Dunărea de Jos de peste 15 ani, punând în valoare credința copiilor și a tinerilor, concretizată prin zugrăvirea de icoane sau planșe cu caracter iconografic, și atașamentul lor pentru ora de Religie, manifestat prin bucuria cu care se implică în astfel de activități.
Urmare a Hotărârii cu nr. 7290/2008 a Sfântului Sinod, anul acesta concursul și expoziția au avut tema: „Sfântul Vasile cel Mare și Sfinții Capadocieni, în iconografie”.
Prima etapă a acestui proiect s-a adresat elevilor din școli gimnaziale și licee. În perioada 16-21 februarie a.c., profesorii de Religie au prezentat elevilor, în cadrul orelor, importanța cinstirii sfintelor icoane de către creștinii ortodocși, după care, între 23-27 februarie 2009, în școli s-a desfășurat concursul propriu-zis. Jurizarea și selecționarea celor mai bune lucrări s-au făcut la nivelul fiecărei unități școlare. Primele 10 lucrări au fost desemnate pentru a fi premiate.
În ziua de 8 martie a.c., la Duminica Ortodoxiei, micii iconari au participat la Sfânta Liturghie în bisericile parohiale, prezentând, totodată, credincioșilor lucrările lor. La sfârșitul slujbei ei au fost premiați cu icoane și cărți, iar începând de ieri, 9 martie 2009, toate icoanele copiilor vor fi expuse în spații adecvate, permanente, în școli sau la bisericile parohiale.
A doua etapă a proiectului se referă la cei mai talentați dintre elevi, cei de la școlile vocaționale de profil din zona Dunării de Jos: Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” – clasele de Patrimoniu, Departamentul Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați, Liceul de Artă „Haricleea Darclée” din Brăila și Clubul Copiilor din Tecuci. Sunt iconari recunoscuți pentru inspirația penelului lor, prin premii obținute la cele mai exigente concursuri de gen, la nivel zonal, național și chiar internațional. Invitați speciali, ei au fost oaspeții Episcopului Dunării de Jos, mai întâi prin participare la Sfânta Liturghie, în Catedrala episcopală. Aici, ei au prezentat credincioșilor icoanele zugrăvite de ei, salutând și rememorând astfel triumful iconoduliei despre care mărturisește Duminica Ortodoxiei. La timpul cuvenit, toți seminariștii și tinerii pregătiți din vreme, împreună cu ceilalți credincioși, au primit Sfânta Împărtășanie, încununând astfel prima săptămână din Postul Mare, petrecută în rugăciune, lecturi ziditoare de suflet, participare la Canonul Sfântului Andrei Criteanul, cercetarea cugetului și spovedanie.
Apoi, în procesiune, s-a mers la Palatul episcopal din Galați. Aici, în colaborare cu Muzeul de Arte Vizuale, găzduit temporar în această istorică reședință a episcopilor Dunării de Jos, Eparhia a organizat o expoziția de înaltă ținută, pe aceeași temă, „Sfântul Vasile cel Mare și Sfinții Capadocieni, în iconografie”. Preasfințitul Părinte Episcop Casian, înconjurat de profesorii și elevii implicați în organizare, alături de nenumărați oaspeți tineri din licee și școli, a oficiat vernisarea acestei expoziții, apreciind calitatea lucrărilor și, mai ales, râvna elevilor și curăția sufletelor.
Cei 60 de iconari au primit premii din partea eparhiei, constând în culori și pensule și diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, emisă special de Episcopul Dunării de Jos, pentru a arăta că Ortodoxia românească are mari resurse și valori de suflet prin acești tineri curați, buni, credincioși și talentați. Manifestarea a cuprins și un miniconcert, oferit de Corala „Camerata Juventus”, alcătuită din elevi ai Liceului Pedagogic „C. Negri” și ai Seminarului Teologic „Sf. Andrei” din Galați.
Tot în această zi, Preasfințitul Casian a inaugurat atelierul de iconografie al studenților Departamentului Teologic al Facultății de Istorie, Filozofie și Teologie, care funcționează într-un spațiu pus la dispoziție, cu generozitate, de conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Sursa: ziarullumina.ro