Manifestări închinate Sf. Constantin Brâncoveanu – Ocrotitorului Episcopiei Slatinei și Romanaților

În ziua de joi – 16 august 2012, au fost cinstiți la Mănăstirea Brâncoveni din jud. Olt, Sfinții Martiri Brâncoveni – Constantin Vodă (Ocrotitorul Eparhiei), dimpreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache Văcărescu.

Manifestările dedicate Ocrotitorului Eparhiei au debutat la ora 9:30 cu Sfânta Liturghie, săvârșită în pridvorul bisericii mari a mănăstirii de către un sobor de ierarhi în frunte ÎPS Irineu – Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, dimpreună cu PS Lucian – Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim – Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Sebastian – Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Gurie – Episcopul Devei și Hunedoarei și PS Macarie – Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, potrivit episcopiaslatinei.ro. La slujbă au participat sute de credincioși, atât din cuprinsul Eparhiei, cât și din afara ei, fiind însoțiți de către preoții lor, astfel aducând prinos de rugăciune și închinare.

Cuvântul de învățătură a fost ținut la sfârșitul Sfintei Liturghii de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a subliniat importanța jertfei martirice a Sfântului Martir Constantin Vodă Brâncoveanu, care cu sângele său și al fiilor săi au pecetluit o viață mărturisitoare în Hristos, precum și necesitatea mărturisirii lui Hristos în orice împrejurare a vieții noastre. La rându-i, Preasfințitul Părinte Sebastian a mulțumit tuturor celor care au răspuns chemării, atât ierarhilor prezenți, cât și credincioșilor, făcând cunoscut tuturor programul manifestărilor organizate în cinstea Ocrotitorului Eparhiei Slatinei și Romanaților.

Totodată, Preasfinția Sa a conferit și distincția „Ordinul Sf. Constantin Brâncoveanu”, instituită pentru promovarea valorilor creștine, D-lui Dep. Gigel-Sorinel Știrbu, D-lui Dep. Valeriu-Andrei Steriu și D-lui. Dep. Nicolae Stan, pentru permanentul sprijin și desele ajutoare date sfintelor lăcașuri din cuprinsul Eparhiei Slatinei și Romanaților.

Începând cu orele 17.30, la sala de festivități a Primăriei Orașului Balș, a avut loc programul cultural sub genericul „Istorie, Cultură și Creștinism la Acidava, Rusidava și pe Valea Oltețului”. În holul sălii, Înalții ierarhi au putut vedea exponatele ceramice ale meșterilor populari Ștefan Trușcă din Balș și Marin Ciungulescu din Oboga, reprezentativi pentru această zonă, prezentarea acestora fiind făcută de D-na Rada Ilie, expert etnograf.

Comunicările susținute în cadrul acestui program cultural au fost următoarele:

– D-na Cercetător Științific Dr. Aurelia Grosu, din cadrul Muzeului Județean Olt: „Considerații asupra siturilor arheologice de la Acidava (Enoșești – Piatra Olt) și de la Strejești (Rusidava?)”;

– D-na Expert Etnograf Rada Ilie: „Meșteșugul olăritului pe Valea Oltețului”;

– D-l Prof. Univ. Dr. Dinică Ciobotea: „Solidarități boierești, sau despre energii social-politice și culturale în Valea Oltului, sec. XIII-XVII”;

– D-na Conf. Univ. Dr. Gabriela Rusu-Păsărin: „Troițele de la Pietriș – între receptarea sentimentului de straneitate și receptarea esteticului”

Comunicările au alternat cu cântările coralei „Sfântul Constantin Brâncoveanu” a Episcopiei Slatinei și Romanaților și cu interpretările D-lui Ion Crețeanu, rapsod și cobzar, și a Tarafului din Morunglav, condus de D-l Ion Liu.

La finalul manifestării, PS Părinte Sebastian a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest eveniment.

Comentarii Facebook


Știri recente