Manifestări închinate Ocrotitorului Episcopiei Slatinei și Romanaților

La Mânăstirea Brâncoveni din jud. Olt a avut loc în ziua de luni – 16 august 2010, slujba de cinstire a Sfinților Martiri Brâncoveni – Constantin Vodă (Ocrotitorul Eparhiei), dimpreună cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache Văcărescu, informează episcopiaslatinei.ro.

Manifestările dedicate Ocrotitorului Eparhiei au debutat astfel la ora 900 cu Sfânta Liturghie, săvârșită pe un podium special amenajat în incinta mânăstirii de către sobor de ierahi format din Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, dimpreună cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurați de preacucernicii părinți consilieri ai Episcopiei Slatinei și Romanaților. La slujbă au participat sute de credincioși din cuprinsul întregii Eparhii fiind însoțiți de către preoții lor, aducând astfel prinos de rugăciune și închinare.

Cuvântul de învățătură a fost ținut la sfârșitul slujbei Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, în care a arătat dimensiunea martirică a sfinților, mulțumind pe această cale Preasfințitului Părinte Sebastian pentru invitația făcută și pentru organizare. La rându-i, Preasfințitul Părinte Sebastian a mulțumit tuturor celor care au răspuns chemării, atât ierarhilor prezenți, cât și credincioșilor, făcând cunoscut tuturor programul manifestărilor ce se vor desfășura în cursul aceleiași zile în orașul Corabia.

Totodată, Preasfinția sa a conferit și distincția „Ordinul Sf. Constantin Brâncoveanu”, instituită pentru merite culturale deosebite, D-lui Ing. Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean Olt, precum și D-lui Ing. Dan Nicolae Bușcu, directorul Oficiului Național al Monumentelor Istorice, pentru permanentul sprijin și desele ajutoare date sfintelor lăcașuri din cuprinsul Eparhiei noastre.

Începând cu ora 1600 delegația a pornit spre situl arheologic Sucidava- Celei, dat fiind faptul că anul acesta manifestările s-au desfășurat sub genericul: „Istorie, Cultură și Creștinism la Sucidava-Celei”. Au fost vizitate ruinele fostei cetăți Sucidava: fântâna secretă, casa cu hypocaust și ruinele vechii basilici paleocreștine, ghid fiind D-na Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie și Etnografie din Corabia.

Programul cultural propriu-zis s-a defășurat, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură din orașul Corabia, fiind susținute trei comunicări științifice ce au avut ca temă mărturia istorică, culturală și creștină lăsată de cetatea Sucidava, fiind fost intercalate de cântările corului „Sf. Constantin Brâncoveanu” al Episcopiei Slatinei și Romanaților. Astfel, au conferențiat D-na cercetător stiințific Aurelia Grosu, șefa secției de Istorie și Artă a Muzeului Județean Olt – „Istoricul cercetărilor arheologice de la Sucidava”, D-na Prof. Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Arheologie și Etnografie din Corabia – „Istoricul cetății Sucidava″ și D-na Prof. Niculina Merceanu, președinte al asociației „La noi, la români” – „Corabia – orașul în care m-am născut”.

La finalul manifestării, Preasfințitul Părinte Sebastian a mulțumit celor prezenți pentru participarea la acest eveniment, făcând totodată cunoscută și locația de anul viitor a manifestărilor dedicate Ocrotitorului Eparhiei noastre: zona Drăgănești – Stoicănești (Romula, Hotărani).

Comentarii Facebook


Știri recente