Manifestări în bisericile din țară la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

Se împlinesc astăzi, 5 august, 50 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. În mai multe biserici din țară se organizează manifestări cultural-religioase dedicate ocrotitorului lor.

Pentru elevii și profesorii Seminarului Teologic Liceal ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob are o semnificație deosebită deoarece cu acest prilej se sărbătorește hramul paraclisului școlii. Manifestările legate de împlinirea a 50 de ani de la trecerea în veșnicie a Sfântului Ioan Iacob au debutat odată cu anul școlar 2009-2010, prin diferite manifestări religios-culturale. S-au desfășurat mai multe proiecte, simpozioane și expoziții de icoane. ‘Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării și Inovării și Inspectoratul Școlar Județean Neamț, seminarul nostru a lansat proiectul național educativ ‘Cultură, tradiție și căi spirituale nemțene’. Elevi din întreaga țară au participat cu lucrări ce vor fi premiate la finalul proiectului. Tot în cinstea Sfântului Ioan Iacob a fost realizat un site care conține informații despre viața, opera literară a sfântului, articole și studii, precum și o galerie cu icoane și fotografii de la manifestările realizate. De asemenea, proba practică pentru examenul de atestat susținut de elevii de la Secția de artă sacră a avut ca tematică diverse scene din viața și activitatea Sfântului Ioan. Anul acesta, cinstirea Sfântului Ioan a avut un caracter deosebit pentru că cinstitele sale moaște au poposit în mai multe biserici din Moldova, aducând bucurie în sufletele credincioși’, a declarat părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului, pentru „Ziarul Lumina”.

Trei volume noi dedicate Sfântului Ioan Iacob

La seminarul nemțean, sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob a început de aseară cu slujba Privegherii. În dimineața aceasta, se oficiază slujba Aghesmei și Taina Sfântului Maslu, după care Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan va săvârși Sfânta Liturghie, împreună cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române al Europei Occidentale și Meridionale. ‘Anul acesta am pregătit, ca un dar pentru Sfântul Ioan, o troiță ridicată lângă biserică, ce va fi sfințită de Înalt Preasfințitul Teofan. Tot în cinstea Sfântului Ioan, pe frontonul pridvorului s-au pictat mai multe scene din viața Sfântului Ioan. De asemenea, am pregătit și o expoziție realizată de elevi cu icoanele sfântului, și o catapeteasmă cu 54 de icoane ce sunt așezate în pridvorul bisericii și pe care le vom dărui Înalt Preasfințitului Iosif’, a mai spus părintele director Ioan Mihoc. Tot astăzi, vor fi lansate la Seminarul ‘Veniamin Costachi’ trei volume dedicate Sfântului Ioan Iacob Românul, apărute la editura ‘Doxologia’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și Acatistul Sfântului reeditat.

Părticele din moaștele Sfântului Ioan, la Seminarul din Dorohoi

Astăzi își sărbătorește hramul și Seminarul Teologic Ortodox din Dorohoi. Marți, 3 august, au fost aduse de la Mănăstirea ‘Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul’ din Republica Moldova părticele din moaștele Sfântului Ioan Iacob. Ieri, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, iar la amiază a avut loc o sesiune de comunicare privitoare la persoana Sfântului Ioan Iacob, urmată de slujba Vecerniei. ‘Astăzi se va oficia slujba Utreniei la ora 7:30, după care Acatistul Sfântului Ioan Iacob și slujba Sfintei Liturghii. La final are loc și slujba de pomenire a ctitorilor, iar corul seminarului va susține un concert cuprinzând piese corale religioase’, a declarat părintele director Constantin Muha pentru Radio TRINITAS.

Astăzi, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, săvârșesc slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe Hozevitul’ din Țara Sfântă, unde se găsește racla cu moaștele întregi ale Sfântului Ioan Iacob.

Parohia ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ din București a pregătit cu ocazia hramului o expoziție de icoane, cărți și fotografii cu și despre Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, un recital din poeziile scrise de Sfântul Ioan, susținut de copiii din parohie. La finalul Sfintei Liturghii se vor împărți pachete pentru 300 de credincioși și se va difuza filmul cu pelerinajul organizat la Crăiniceni, satul natal al Sfântului, în 23 iulie. Credincioșii din Capitală mai pot participa astăzi la Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan și la Biserica Boteanu, unde se află o raclă cu părticele din sfintele sale moaște.

Zi sfântă la Crăiniceni

Ziua de pomenire a Sf. Ioan Iacob va fi cinstită și la Crăiniceni, satul natal al sfântului. În Biserica ‘Sfânta Treime’ a avut loc aseară slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi va fi oficiată slujba Utreniei și Sfânta Liturghie. ‘La finalul programului liturgic vom merge la casa Sfântului, aflată la câteva sute de metri de biserica parohială. Aici va fi citit Acatistul Sfântului Ioan Iacob și se vor interpreta mai multe poezii pe care sfântul le-a compus de-a lungul vieții. Pentru preoții și credincioșii din Protopopiatul Darabani pomenirea Sfântului Ioan Iacob este o zi sfântă’, a spus pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.

Comentarii Facebook


Știri recente