Manifestări filantropice și culturale în Parohia Sfântul Iulian din Tars, Iași

Parohia „Sfântul Iulian din Tars”, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, a organizat în perioada 6-9 decembrie 2012 o serie de activități filantropice și culturale dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae și praznicului Nașterii Domnului. Peste 100 de copii au primit în seara zilei de 6 decembrie daruri, în cadrul serii duhovnicești „Lăsați copiii să vină la Mine”. În urmă cu două zile, Corul „Laudate Dominum” al parohiei a susținut un repertoriu de colinde, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În paraclisul parohiei „Sfântul Iulian din Tars”, aflată în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” din Iași, a avut loc, în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Nicolae, o seară duhovnicească intitulată „Lăsați copiii să vină la Mine”. În prima parte a programului a fost oficiată o slujbă de binecuvântare pentru copii, în cadrul căreia au fost citite mai multe rugăciuni pentru sănătate și pentru luminarea minții.

La această slujbă au asistat elevii clasei I de la Școala numărul 4 din Tătărași, copiii studenților din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” și ai enoriașilor acestei parohii, însoțiți de părinții lor. Părintele paroh Florin Chirilă a adresat un cuvânt catehetic referitor la viața Sfântului Ierarh Nicolae, iar apoi a vorbit despre importanța familiei în societatea noastră. „Familia este cununa creației. Prin naștere de copii, familia este dătătoare de viață, arătând astfel conlucrarea ei cu Dumnezeu, care dorește ca toți oamenii să participe la bucuria veșnică din ceruri. În familie sunt pregătiți copiii pentru vocația lor de a fi cetățeni ai patriei pământești, dar și fii duhovnicești ai împărăției cerurilor. Familia este icoană și arvună a iubirii Preasfintei Treimi, întrucât în ea omul trăiește taina familiei, a fraternității, paternității sau bucuria de a fi copil, frate și părinte. Iubirea părinților este baza educației copiilor. Autoritatea părinților nu trebuie să se întemeieze pe asuprire și constrângere, ci pe iubire, dialog și ajutor. Comportamentul copiilor este strâns legat de cel al părinților. De la părinții lui, copilul trebuie să învețe să iubească, să dăruiască mai mult și să ajute pe cei bolnavi, pe cei în vârstă, pe cei neputincioși”, a spus pr. paroh Florin Chirilă, care a remarcat apoi necesitatea educării copiilor în duhul credinței adevărate.

„Rugați-vă împreună cu pruncii pe care îi aveți”

„Luna decembrie este una a bucuriilor. Noi, care așteptăm Nașterea Pruncului Hristos, în această perioadă de post trebuie să fim mai buni și mai milostivi. Să ne aducem aminte de copiii care se află în spitale, mai ales de cei care sunt părăsiți de familiile lor. Aveți grijă de copiii dumneavoastră, faceți-le o educație frumoasă, plăcută lui Dumnezeu și oamenilor. Veniți cu ei la sfânta biserică, pentru a-i împărtăși cu Sfintele Taine. Copiii trebuie învățați să se roage dimineața și seara, să iubească familia din care fac parte și Biserica lui Hristos. Singurele investiții pe care le pot face oamenii sunt în proprii copii. Ei trebuie educați să fie buni creștini ai Bisericii noastre, dar și încredințați societății în care trăim. Rugați-vă împreună cu pruncii pe care îi aveți, pentru că peste o vreme, ei vor face același lucru. Sădiți în inimile lor dragostea de țară și de familie”, a îndemnat pr. paroh Florin Chirilă. Elevii de la Școala numărul 4 din Tătărași au cântat câteva colinde românești și au recitat poezii specifice Crăciunului și anotimpului în care ne aflăm. Copiii prezenți au fost miruiți, iar apoi au primit cadouri constând în dulciuri și jucării. În centrul social „Sfinții Arhangheli” al parohiei „Sfântul Iulian din Tars” a fost oferită sâmbătă, 8 decembrie, o masă caldă pentru studenții cu o situație materială precară din Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iași.

Repertoriu de colinde al Corului „Laudate Dominum”

În seara zilei de 8 decembrie, Corul „Laudate Dominum” al parohiei „Sfântul Iulian din Tars”, dirijat de Ion Ioan, a susținut un concert de colinde în aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași.

Au participat preoți, profesori și studenți de la mai multe universități din Iași, credincioși din parohia „Sfântul Iulian din Tars” și numeroși ieșeni.

Evenimentul, prezentat de Teodora Buhnilă, a avut trei părți. În prima parte au fost intonate colindele: „La tătî casa-i lumină”, soliști: Valeriu Moroz, Ștefan Tătaru și Alexei Digore, „Ce vedere minunată”, de Gheorga Danga, solist: Valeriu Moroz, Diptic – „Iar noi jude” și „Legănelul lui Iisus”, „Floricica”, de Fr. Hubic, solist: Gabriel Sarifinceanu, „Leru-i mărului”, de Gheorghe Danga, „Linu-i lin”, de Tiberiu Brediceanu, solist: Vadim Ceban, „Domnuleț și Domn din cer”, de Gheorghe Cucu, „Sara-i bun-a lui Crăciun”, de Valentin Teodorian, „Doamne, ler Domnului”, solist: Alexandru Darie, „În locașul lui Crăciun”, de Nicu Moldoveanu, Triptic, de Tiberiu Brediceanu, „Colindul Sfântului Andrei”, „Cobotât-a coborât”, „Leru-i ler”, de G. Popescu, solist: Alexei Digore și „Plugușorul”, de Maxim Vasiliu.

În partea a doua a concertului au urcat pe scenă un grup de studenți de la Academia de Muzică din Chișinău. Repertoriul a cuprins următoarele: „Orchestrală” – Joc moldovenesc, Suite de melodii populare, soliști: Mihai Cotos – vioară, Radu Vieru – clarinet, Alexandru Cușnir – nai, Nicolae Cucu – acordeon, „Suită orchestrală”, Marian Toșu – țambal, Nicolae Cucu și Vasile Botea – acordeon, Mihai Caradja – tobă, Mihai Cotos – vioară, Alexandru Cușnir – nai și Radi Vieru – clarinet. În ultima parte, Corul „Laudate Dominum” a interpretat „Plugușorul”, de Nicolae Lungu, „Bună dimineața”, de Gheroghe Danga, și „Diptic”, de Costică Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente