Manifestări festive la Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

În cursul acestei săptămâni, în apropierea prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, patronii spirituali ai învățământului din întreaga lume ortodoxă, Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea derulează o serie de activități culturale, artistice, științifice și religioase dedicate Zilelor școlii, informează părintele prof. Alin Sonea.

După ce marți, 24 ianuarie, s-a desfășurat un moment omagial dedicat Unirii Principatelor, în organizarea catedrei de istorie, joi, 26 ianuarie, a fost rândul catedrei de limba română să organizeze programul cultural-literar intitulat „Cuvântul – manifestarea ființei noastre spirituale.”

Programul a debutat printr-o incursiune în viața și opera lui Tudor Arghezi, făcută de către elevul Alexandru Carțiș din clasa a XI-a, după care au fost recitate câteva versuri ale poetul care a știut atât de bine să potrivească cuvintele.

Prin Corul „Diacon Nicolae Firu al Liceului Teologic”, cuvântul s-a transformat în cântec, interpretând Troparul Sfinților Trei Ierarhi și Agni Parthene.

Trei elevi din clasa a X-a au dramatizat pilda „Timpul necesar pocăinței”, iar elevii clasei a VIII-a au jucat o scenetă, inspirată din cărțile Regilor, ilustrând momentul judecății înțelepte făcută de către regele Solomon celor două femei care pretindeau că fiecare este mama aceluiași copil.

Frumusețea momentului a fost sporită prin prezentarea vieții și a operei poetului Vasile Voiculescu, prezentare urmată de recitarea unor versuri, din care se desprinde dăruirea sa de excepție față de semeni și grija pentru cei aflați în suferință.

La finalul programului a avut loc festivitatea de premiere a elevilor care au obținut locuri fruntașe în cadrului concursului de creație literară, artistică și religioasă ‘Domn, Domn să-nălțăm’, proiect educativ, cu caracter național, inițiat de Liceul Ortodox și desfășurat în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012.

Pornind de la faptul că prin cuvânt avem puterea de a ne exprima și de a comunica, de a gândi și de a crea, programul catedrei de limba română s-a dorit a fi o meditație asupra puterii cuvântului ca manifestare a unei puteri ascunse, cu ale cărei virtuți noi putem pătrunde în împărăția sufletului aproapelui și ne punem în legătură cu Dumnezeu Logosul-Cuvânt, după chipul căruia a fost făcut omul, transmițându-ni-se astfel și puterea Cuvântului.

Comentarii Facebook


Știri recente