Manifestări dedicate zilei de 24 ianuarie în Eparhia Romanului și Bacăului

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au avut loc, în aceste zile, mai multe evenimente cultural-religioase, menite să reamintească importanța Unirii de la 1859. Manifestările s-au derulat cu prilejul sărbătoririi a 153 de ani de la Unirea Principatelor și în contextul împlinirii a 120 de ani de la trecerea la cele veșnice a episcopului Melchisedec Ștefănescu.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți de la Centrul eparhial Roman, a oficiat ieri, 24 ianuarie 2012, la Catedrala arhiepiscopală din Roman slujba Parastasului pentru ‘corifeii’ Unirii Principatelor Române. Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a remarcat că toate manifestările din această perioadă au fost puse ‘sub semnul marelui Melchisedec Ștefănescu’. ‘Ne-am rugat pentru cei doi mitropoliți de atunci (1859), Sofronie Miclescu al Moldovei și Nifon al Ungrovlahiei, dar și pentru episcopul Melchisedec Ștefănescu, care, în acea perioadă, deși era director al Seminarului Teologic de la Huși, a avut un rol semnificativ în evenimentul istoric din 1859. De altfel, toate manifestările din această perioadă le-am pus sub semnul episcopului Melchisedec Ștefănescu, de la a cărui trecere în veșnicie se împlinesc anul acesta 120 de ani, personalitate care a marcat ca nimeni altul timpul său. S-au mai pomenit și alți corifei ai Unirii Principatelor, cum ar fi protopopul de Roman, Dimitrie Matcaș, și alții ale căror nume se înscriu în cartea luptătorilor pentru unirea românilor. Am făcut un îndemn la unitate, la revenirea la ceea ce înseamnă patriotism, Biserică națională și națiune, amintind că adevărata unire se realizează prin Iisus Hristos, Cel care ne-a chemat să fim una, să fim uniți în Dumnezeu. Ne-am rugat ca neamul românesc să fie unul, luând ca exemplu unitatea din Biserică și puterea care izvorăște din această unitate’, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

‘Biserica a fost întotdeauna alături de popor’

La Biserica ‘Sfântul Dumitru’ – Narcisa din Bacău a fost oficiată duminică, 22 decembrie, slujba Vecerniei de către PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoți. La slujbă au asistat peste 1.500 de băcăuani. Evenimentul a reprezentat începutul manifestărilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prilejuite de serbarea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române. Corala ‘Lumină lină’, a preoților din Protopopiatul Bacău, a prezentat un program de cântece patriotice românești. PS Ioachim Băcăuanul a susținut o prelegere în care a prezentat rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 1859. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre unitatea Sfintei Treimi, ca model desăvârșit, și importanța comuniunii în sânul poporului român. Făcând o incursiune duhovnicească în trecutul acestui neam, avându-l în atenție pe Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, PS Ioachim Băcăuanul a amintit încă o dată faptul că poporul român este aflat într-o continuă stare de jertfă pe care Biserica o trăiește în permanență. ‘Sfânta Liturghie este în primul rând jerfă’, a precizat Preasfinția Sa, evidențiind calitățile multiple ale neamul românesc a cărui identitate nu se poate dezlipi de Biserică. Reiterând faptul că noțiuni precum ‘patriotism’ sau ‘patriot’ nu trebuie să devină caduce, în ciuda vremurilor pe care le trăim, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului a adăugat că ‘Biserica a fost întotdeauna alături de popor și nu a fost niciodată insensibilă la suferințele acestui neam’. ‘Vă îndemn să luptăm cu armele duhului pentru ca neamul acesta să nu dispară. Iată ce frumos am ales noi, băcăuanii, să serbăm unirea. Noi trebuie să cerem drepturile legale și sfinte ale poporului, să cerem ca patria și patriotismul să nu dispară’, a accentuat PS Ioachim Băcăuanul. La finalul acestui impresionant moment de rugăciune și cântare, Preasfinția Sa a primit Medalia ’20 de ani de la reînființarea Asociației Naționale ‘Cultul eroilor’ – România’. Medalia a fost înmânată Preasfinției Sale de col. Paul Valerian Timofte, președintele Asociației Naționale ‘Cultul eroilor – România’ – filiala Bacău. ‘PS Ioachim Băcăuanul ne-a ținut astăzi o adevărată lecție de istorie românească’, a spus col. Paul Valerian Timofte.

Ziua Unirii la Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ Bacău

Ziua Unirii Principatelor Române a fost serbată într-un mod deosebit ieri la Complexul Muzeal ‘Iulian Antonescu’ din Bacău, unde, pe lângă prezentările făcute de specialiști în domeniul istoriei moderne, publicul prezent în sală a putut asista și la un concert de cântece patriotice românești, susținut, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, de Corala ‘Lumină lină’. Îndemnul la dragoste și unitate de neam și țară, făcut de slujitorii sfintelor altare, prin intermediul câtorva din cele mai cunoscute cântece legate de acest moment important, la care s-au făcut părtași și preoții, s-a împletit cu ideile actuale și pline de interes pe care istoricii Bogdan Minea și Viorel Butnariu, ambii de la Institutul de Istorie ‘A. D. Xenopol’ din Iași, alături de Jean Ciută, le-au făcut cunoscute publicului. Cu această ocazie a fost prezentat și volumul ‘Comuna Dămienești de pe Siretul mijlociu. File de istorie’, autor prof. Ioan Ungureanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…