Manifestări dedicate Sfântului Ioan Iacob, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț se va derula, în perioada 7-14 iunie 2010, proiectul ‘Cultură, tradiție și căi spirituale’. Manifestările vor fi organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și vor debuta luni cu un simpozion dedicat Sfântului Ioan Iacob de la Mănăstirea Neamț, la 50 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul Anului omagial ‘Sf. Ioan Iacob Hozevitul de la Neamț, 50 de ani de la trecerea la cele veșnice’, Seminarul Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamț, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Consiliul Județean Neamț și Primăria Vânători-Neamț, va organiza în perioada 7-14 iunie proiectul ‘Cultură, tradiție și căi spirituale’. La manifestări vor participa, pe lângă cei peste 100 de elevi ai Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț și de la alte seminarii din Moldova, preoți, profesori, personalități culturale și autorități. Managerul proiectului este pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț, iar coordonator, prof. de Limba română Elena Apetroaie. ‘Proiectul își propune să aducă în fața celor care vor fi prezenți opera culturală, spirituală, duhovnicească și învățăturile pe care Sfântul Ioan Iacob ni le transmite în lucrările sale. În același timp dorim să evocăm marea personalitate a Sfântului și importanța pe care o are în viața duhovnicească a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. În cadrul proiectului vor susține referate mai mulți profesori ai școlii. De asemenea, vor interveni și elevi cu creații proprii și cu referiri la opera Sfântului Ioan. Va fi un recital de cântece religioase și din poeziile compuse de Sf. Ioan Iacob și ale elevilor’, a declarat pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț.

‘Popas de comemorare’ pentru Sfântul Ioan Iacob

Una din etapele proiectului este simpozionul care va avea loc luni și care adună la un loc profesorii și elevii seminarului, profesori și elevi de la școlile din jur, Consiliul local, Primăria comunei Vânători, Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Biserica ‘Sf. Ioan Iacob Hozevitul’ adăpostește o parte din moaștele Sfântului Ioan, dar și cărți sau îmbrăcăminte ale acestuia care au o mare valoare sufletească. Prin ele se aduce mult spor duhovnicesc celor care îl cinstesc pe Sf. Ioan Iacob. ‘Închinarea la moaștele Sfântului Ioan Iacob nu este doar în beneficiul școlii, ci aduce mângâiere tuturor credincioșilor care vin la biserica Sfântului. În cadrul acestui an comemorativ ne-am gândit să realizăm proiectul ‘Cultură, tradiție și căi spirituale’, care să fie un popas de comemorare a Sfântului Ioan Iacob la cei 50 de ani de la trecerea la cele veșnice. Sf. Ioan Iacob este un protector al nostru, un apărător și sprijinitor al vieții duhovnicești a seminarului. Elevii noștri au momente de meditație duhovnicească, de rugăciune aproape de moaștele Sfântului Ioan. Acest simpozion nu face decât să întărească în sufletele elevilor și ale participanților faptul că trebuie să acordăm o mai mare atenție personalității Sfântului Ioan Iacob’, a mai adăugat pr. prof. Ioan Mihoc.

Comentarii Facebook


Știri recente