Manifestări dedicate românilor din diaspora la Timișoara

În perioada 28-31 octombrie, la Timișoara s-a desfășurat cea de-a XX-a ediție a Congresului internațional ‘Identitatea românilor de pretutindeni’, organizat de Asociația ‘Astra Română pentru Banat-Porțile de Fier’, Mitropolia Banatului și Asociația Istoricilor Bănățeni, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

În acest an, congresul a fost găzduit timp de trei zile de Universitatea de Vest din Timișoara și Colegiul Tehnic ‘Emanuil Ungureanu’ din Timișoara și s-a intitulat ‘Imperiul Româno-Bulgar – consecințele politice’. La manifestările dedicate românilor de pretutindeni au participat cercetători, profesori și oameni de cultură din toate provinciile țării, precum și reprezentanți ai comunităților românești din Serbia (Voivodina și Valea Timocului), Bulgaria, Ungaria și Macedonia.

Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în calitate de președinte al Astrei Române, delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei a fost pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul Eparhial. Acesta a evidențiat contribuția Bisericii la sprijinirea românilor din afara granițelor țării, precum și rolul deosebit al manifestărilor cultural-spirituale organizate împreună cu eparhiile ortodoxe din străinătate. ‘Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica noastră susține în mod concret românii din diaspora prin achiziționarea de imobile pentru lăcașurile de cult și oficiile bisericești necesare parohiilor, constituite prin numărul mare de credincioși plecați la muncă în străinătate, dar și prin programele cultural-educaționale dezvoltate de Patriarhia Română. Iar în ceea ce privește Banatul istoric, facem cunoscut că manifestările organizate de Mitropolia Banatului, în parteneriat cu eparhiile românești din Serbia și Ungaria, întăresc relațiile dintre frații români aflați de-o parte și de alta a graniței și contribuie în mod direct la promovarea și păstrarea limbii și culturii noastre’, a precizat pr. Zaharia Pereș. Programul manifestărilor a cuprins susțineri de comunicări științifice în plen, lansări de carte și reviste, precum și expoziții de fotografie și pictură. Moderatorul întrunirii a fost prof. univ. dr. Radu Păiușan, președintele Asociației Istoricilor Bănățeni, care a și coordonat lucrările congresului, pregătit de profesorul Cristea Sandu Timoc, secretarul general al Astrei Române, originar din Valea Timocului. La sfârșitul evenimentelor, a fost adoptată o declarație comună în sprijinul recunoașterii drepturilor identitare ale românilor din statele balcanice, propunându-se totodată ca manualele de istorie să cuprindă referiri explicite la comunitățile românești din jurul granițelor țării. Totodată, cu binecuvântarea chiriarhului, la Catedrala mitropolitană a fost oficiată o slujbă de Parastas în memoria celor care s-au jertfit pentru păstrarea limbii, culturii, credinței și unității românilor de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente