Manifestări dedicate proclamării cinstirii Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, în Eparhia Dunării de Jos

În conformitate cu hotărârea nr. 1968/2008 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 1-3 mai a.c., în Eparhia Dunării de Jos vor avea loc manifestările dedicate proclamării cinstirii Sfântului Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, care a locuit și a slujit vreme de 12 ani la mănăstirea „Sfântul Nicolae” din orașul Galați, în vremea domnitorului Vasile Lupu și a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei.

Cu acest prilej, în seara zilei de vineri, 1 mai a.c, la orele 17:30, vor fi aduse de către o delegație a Mitropoliei de Veria – Grecia, la Catedrala episcopală din municipiul Galați, moaștele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscop al Tesalonicului, în al cărui scaun a păstorit și Sfântul Atanasie. Racla cu aceste sfinte moaște, la care se vor adăuga și cele ale Sf. Atanasie și Sf. Vasile cel Mare vor fi depuse spre a fi venerare de către credincioși pe baldachinul din fața Catedralei episcopale din Galați până în ziua de 4 mai a.c., când se vor întoarce în Grecia.

În data de 2 mai a.c., începând cu orele 9:30, la bisericile „Sf. Nicolae” și „Sf. Atanasie”, ca de altfel în toate bisericile din municipiul Galați se va săvârși slujba Sfintei Liturghii, urmată de ceremonii în legătură cu prăznuirea în această zi a Sfântului Ierarh Atanasie.

Manifestările vor culmina în ziua de duminică, 3 mai, prin săvârșirea la Catedrala Dunării de Jos a slujbei Sfintei Liturghii (orele 9:30), prezidată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de alți ierarhi ai Sfântului Sinod, precum și de delegații Bisericilor Ortodoxe surori, după care se va îndeplini procedura canonică de proclamare a cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului și păstor al creștinilor de la Dunăre.

Sursa: Biroul de Presă și Comunicare al Episcopiei Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente