Manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Iași

Mii de ieșeni au participat sâmbătă, 24 ianuarie a.c., în Piața Unirii din Iași, la manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. Pe scena amplasată în Piața Unirii din Iași au urcat președintele României, Traian Băsescu, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Petru Gherghel, Episcopul Romano-Catolic de Iași, președintele Senatului României, Mircea Geoană, președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, vice-prim-ministrul României, Dan Nica, primarului Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, primarul orașului Chișinău, Dorin Chirtoacă, miniștri din Guvernul României și autorități locale. Miile de români care au venit pentru a sărbători Unirea de la 1859 au ținut în mână stegulețe cu drapelul României. În deschiderea programului, actorul Petrică Ciubotariu, de la Teatrul Național din Iași, a citit „Actul Unirii de la 1859”, după care, primarul Gheorghe Nichita, în calitate de gazdă, a vorbit mulțimii îndemnând ca „ziua de 24 ianuarie să fie una dintre sărbătorile naționale, pentru ca românii să se bucure și să nu uite numele celor care au făcut istoria”.

A urmat alocuțiunea președintelui Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad, după care Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, prin care a arătat că „nu trebuie uitat niciodată că Moldova a jertfit pe altarul Unirii capitala, în favoarea orașului București, și a dăruit Principatelor Unite pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Drept urmare, Unirea este serbată cu mai multă însuflețire în Moldova, unde românii au știut să îmbrace haina smereniei și să fie mai vii, «ca să învieze iubita noastră patrie», după îndemnul mitropolitului Moldovei, Sofronie Miclescu”.

În cuvântul său de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Teofan a amintit despre rugăciunea pe care mitropolitul Nifon al Țării Românești a rostit-o pe 24 ianuarie 1859. „Deși, de multe ori, în istoria noastră, precum și în istoria lumii, oamenii și comunitățile nu au reușit să depășească interese personale sau de grup, pentru binele altora sau pentru binele comun superior, Moldova și Țara Românească, în acel moment de grație, ianuarie 1859, a jertfit fiecare câte ceva. Moldova și-a sacrificat capitala, iar Țara Românească dreptul de a-și alege un domnitor din rândul valahilor din Țara Românească. Zi de comemorare, dar și zi care provoacă, zi care solicită răspuns din partea oamenilor de stat, din partea oamenilor Bisericii, a oamenilor de cultură, militarilor sau cetățenilor la întrebarea «Am reușit să prelungim duhul unirii până astăzi, în inimile noastre?». La această întrebare fiecare să dea răspuns în fața conștiinței proprii și a lui Dumnezeu, pe care să-L rugăm cu cuvintele pe care acum 150 de ani, în dimineața zilei de 24 ianuarie, 1859, la București, mitropolitul Nifon, ridicându-și brațele spre cer, după ce prezidase adunarea care l-a reales pe Alexandru Ioan Cuza, a rostit această scurtă rugăciune: «Doamne, Dumnezeul Părinților noștri, aruncă-ți privirea Ta asupra inimilor noastre și nu slăbi curajul fiilor tăi. Unește-i pe toți într-o cugetare și într-o simțire și fă ca inimile tuturor românilor să aibă aceeași bătaie pentru țara lor»”, a menționat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a mărturisit în cuvântul său faptul că drumul până la Iași a fost greu pentru că, zilele trecute, basarabenii și-au luat rămas bun de la poetul Grigore Vieru. Demnitarul a ținut alături de cei prezenți un moment de reculegere pentru marele poet basarabean.

Au mai susținut discursuri președintele Senatului, Mircea Geoană, președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, apoi președintele Traian Băsescu, care a spus că aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române este un moment important, pentru că alegerea lui Cuza a însemnat piatra de temelie a statului român modern.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de Te Deum, în fața statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, după care a urmat parada militară.

Președintele României, Traian Băsescu, alături de ceilalți demnitari, a mers la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” pentru a participa la slujba de pomenire oficiată de către Înaltpreasfințitul Teofan, împreună cu mai mulți preoți, la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „Biserica Mănăstirii «Trei Ierarhi» adăpostește rămășițele a trei mari domnitori: Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza. Nu știu care biserică din țară este mai bogată din acest punct de vedere. Pentru om este importantă, pe de o parte, credința în Dumnezeu, pe de altă parte, lumina culturii, iar dacă nu am avea unitate între noi, nici prima, nici a doua nu cred că ar fi posibile sau nu ar străluci cum ar trebui să strălucească”, a remarcat Înaltpreasfințitul Teofan. La finalul slujbei, demnitarii au depus coroane de flori la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 19/ 26 ianuarie 2009)

Comentarii Facebook


Știri recente