Manifestări dedicate eroilor la Timișoara

Zilele acestea se împlinesc 23 de ani de la evenimentele din decembrie 1989. La Timișoara au fost organizate o serie de manifestări cultural-religioase dedicate omagierii eroilor căzuți în timpul Revoluției. Un rol important în organizarea evenimentelor l-au avut: „Asociația Luptătorilor din Timișoara Arestați în Revoluție”, „ALTAR 1989”, „Asociația 17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate din Revoluția din 1989”, „Asociația Memorialul Revoluției”, „Forumul Revoluției din Decembrie 1989 Libertatea Timișoara”, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Programul manifestărilor a debutat duminică, 16 decembrie, cu rememorarea traseului începutului Revoluției din Piața Maria și sosire la Opera Română din Timișoara, apoi a continuat cu ședința festivă în sala de consiliu a Primăriei Timișoara, expoziții de fotografie, proiecție de film documentar „Remember Decembrie 1989”, lansări de carte și concerte de colinde la Opera Română și Catedrala mitropolitană din Timișoara. În seara aceleiași zile a avut loc tradiționala procesiune și aprinderea „candelelor nemuririi” în Piața Victoriei, unde peste 100 de candele au fost așezate în formă de cruce în amintirea victimelor Revoluției.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, luni, 17 decembrie, la Catedrala mitropolitană din Timișoara a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor martiri căzuți în Revoluția din decembrie 1989, de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși timișoreni, membri ai familiilor celor uciși în Revoluție, revoluționari și reprezentanți ai autorităților de stat.

După oficierea slujbei de pomenire, în cuvântul adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie a subliniat importanța cinstirii eroilor și martirilor neamului, pe care Biserica îi pomenește la fiecare Dumnezeiască Liturghie, datorită dragostei lor jertfelnice pentru credința și libertatea poporului român.

În continuare, reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei, ai autorităților locale și județene au depus coroane și jerbe de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor martiri din fața Catedralei mitropolitane. „Ne propunem să-i omagiem pe cei care în urmă cu 23 de ani și-au sacrificat viața pentru ca noi cei de azi să fim în libertate, să putem avea o viață democratică și să putem fi liberi. De aceea acest moment trebuie respectat și subliniat în așa fel, încât să putem aduce un pios omagiu celor care și-au jertfit viața pentru noi cei de azi”, a precizat Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș.

De la ora 12.00 a fost oficiată slujba de pomenire a eroilor martiri la Parohia „Calea Martirilor” din Timișoara, acolo unde se află cenușa martirilor, care și-au dat viața în Revoluția din 1989. A urmat apoi deplasarea la Cimitirul Eroilor și la Cimitirul Săracilor, unde slujba de pomenire a fost oficiată de către PS Paisie Lugojanul. Au fost, de asemenea, depuse coroane, ca semn de prețuire și omagiu adus eroilor care și-au jertfit viața pentru libertatea poporului român.

„Sunt momente importante, nu numai pentru timișoreni, ci pentru întreaga națiune română, deoarece nu putem uita că timp de 50 de ani, societatea noastră a fost sub dominație comunistă, unde știm cu toții că ne-au fost interzise bisericile, iar oamenii nu aveau libertatea de exprimare. Cel mai scump dar pe acest pământ este libertatea, aceea pe care ne-am dorit-o cu atâta dragoste și pentru care au murit atâția tineri. Generația actuală trebuie să conștientizeze și să se bucure în acest moment de această libertate, care a costat multe vieți la nivelul întregii națiuni. Am mai spus-o și o reafirm, comunismul a luat cu el peste 1.100 de tineri ai României. Este un mare sacrificiu adus pentru libertatea pe care ne-am câștigat-o. Cu atât mai mult trebuie să ne respectăm această libertate pentru care am luptat cu toții în decembrie 1989”, ne-a declarat Virgil Hosu, președintele „Asociației ALTAR 1989 Timișoara”.

Candele aprinse pe treptele Catedralei mitropolitane

De la ora 19:00 pe treptele catedralei au fost aprinse zeci de candele în memoria celor care au murit pentru ca noi cei de azi să ne bucurăm de libertate. Acele candele erau înveșmântate cu fotografii ale celor care au pierit în acele zile de decembrie, arătând că ei nu au murit, ci sunt vii în sufletele noastre. Și ca orice popor demn aveam datoria să nu-i uităm, ci să îi onorăm cum se cuvine. Evenimentul a continuat cu un spectacol de colinde susținut de elevii Școlii Populare de Artă din Timișoara în Piața Victoriei.

Ieri a avut loc pelerinajul la monumentele dedicate eroilor și concertele de colinde și cântece patriotice susținute de corul Facultății de Teologie din Timișoara și Ansamblul „Timișul” pe treptele Catedralei mitropolitane. Evenimentele vor continua și în zilele următoare, când mâine, 20 decembrie, ora 12:00 va avea loc marcarea momentului devenirii Timișoarei ca primul oraș liber de comunism prin declanșarea sirenelor timp de 3 minute.

Manifestările se vor încheia cu două vernisaje de expoziție, lansări de carte, pelerinajul „Pe urmele Martirilor și a Cenușii Eroilor timișoreni dispăruți în Revoluție”, depuneri de coroane și slujbă de pomenire.

„A fost o zi deosebită, când au murit mulți oameni, care s-au opus dictaturii, care s-au ridicat împotriva dictaturii și ca orice dictatură a răsplătit celor care s-au ridicat împotriva ei cu moartea. Nu-i putem uita niciodată pe cei care și-au dat atunci viața, pentru ca să schimbe viața noastră, a tuturor românilor. A fost o adevărată Revoluție, care a început atunci și pe care eu am înțeles-o și simțit-o totdeauna ca pe o minune a lui Dumnezeu. Fie ca acele momente de atunci, din 17 decembrie 1989, să nu le uităm niciodată, nu doar pentru memoria noastră, ci pentru dorința noastră de a ne înnoi, de a deveni tot mai buni creștini și a deveni tot mai mult apropiații lui Dumnezeu”, a arătat IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

Comentarii Facebook


Știri recente