Manifestări dedicate aniversării a zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, la Patriarhia Română

Patriarhia Română a organizat ieri, 8 mai 2009, la Palatul Patriarhiei, manifestarea cu tema „Întâlnire în Lumina Învierii”, dedicată aniversării a zece ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România. În debutul manifestării a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Bucuria întâlnirii”, care include imagini cu cele mai importante și semnificative momente din timpul vizitei de acum 10 ani. A urmat conferința cu tema „Credința creștină și cultura europeană azi. Moștenire comună, provocări actuale și perspective de cooperare”. Prima vizită a unui papă al Romei în România a fost și prima vizită a unui papă într-o țară majoritar ortodoxă, deschizând, astfel, calea pentru noi întâlniri în alte țări de tradiție ortodoxă, după cum a spus, în cuvântul său, Patriarhul Daniel. „De aceea, o putem considera ca fiind o vizită istorică, prin care s-a încercat o mai mare apropiere și cooperare între cele două Biserici, într-o vreme în care lumea era foarte învrăjbită și în care Bisericile creștine erau chemate să proclame împreună iubirea lui Dumnezeu pentru lume, arătată în Iisus Hristos.”

În deschiderea evenimentului evocator al vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România a avut loc vernisarea expoziției de fotografie „Bucuria întâlnirii”, organizată în Sala „Europa Christiana”, care include imagini cu cele mai importante și semnificative momente din timpul vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la București. În deschiderea vernisajului, Preasfințitul Vincențiu Ploieșteanu, Episcop-Vicar Patriarhal, a făcut o scurtă prezentare în care a evocat acele momente memorabile pentru cele două Biserici.

În cadrul manifestării cu tema „Întâlnire în Lumina Învierii”, dedicată aniversării a zece ani de la prima vizită a unui episcop al Romei într-o țară majoritar ortodoxă, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, domnul Traian Băsescu, președintele României, Excelența Sa Arhiepiscopul Dominique François Joseph Mamberti, delegatul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Romano-catolice din România, înalte autorități de stat centrale și locale, foști demnitari români, personalități ale vieții academice, culturale și numeroși invitați au vizionat un film documentar despre vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, realizat de TRINITAS TV, postul de televiziune al Patriarhiei Române, în colaborare cu Televiziunea Română.

Excelența Sa Arhiepiscopul Dominique François Joseph Mamberti, delegatul Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea, a citit mesajul episcopului Romei, în care s-a subliniat faptul că România a fost prima țară ortodoxă care a primit vizita episcopului Romei, iar Papa „a admirat aceată cultură care s-a format într-o tradiție de sfințenie și care își are izvoarele în chiliile nenumăratelor călugări și călugărițe, care și-au dedicat timpul aducând laude Domnului cu brațele întinse asemenea lui Moise, pentru ca lupta credinței în folosul poporului de pe acest pământ să fie ziditoare”. A urmat mesajul domnului Traian Băsescu, președintele României, care a marcat importanța istorică a evenimentului de acum zece ani, care a lăsat o vie impresie românilor și întregii lumi. Președintele României a evidențiat că această vizită este unică prin semnificația sa în planul dialogului ecumenic și al istoriei recente a națiunii noastre. „Prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă a avut, pe lângă semnificațiile sale profunde în spațiul dialogului și al reconcilierii dintre Biserici, și sensul unei confirmări a unei recunoașteri a vocației europene a României, țară-punte între Orient și Occident, cum o numea Ioan Paul al II-lea.”

În continuare, evenimentele de acum zece ani au fos rememorate și de Înaltpreasfințitul Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit romano-catolic de București. Patriarhul Teoctist și Papa Ioan Paul al II-lea s-au rugat împreună, iar rugăciunea îi apropie pe oameni, fără ca identitatea să dispară, a spus ieri Înaltpreasfințitul Ioan Robu. „Rugăciunea ne dă aceeași statură pe care Dumnezeu vrea să o avem în fața Lui, de aceea, evocând memoria Patriarhului Teoctist și a Papei Ioan Paul al II-lea și văzându-i în rugăciune, să păstrăm nu doar imaginea aceasta, dar și duhul rugăciunii împreună”, a îndemnat Înaltpreasfinția Sa.

El a menționat două aspecte prezente în cuvântările Papei: înalta considerație pe care a acordat-o Bisericii Ortodoxe Române și sublinierea valorilor comune pe care le au cele două Biserici. „Cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea sunt și cuvintele noastre, de prețuire a Bisericii Ortodoxe Române, de punere în centrul atenției noastre a valorilor comune care ne unesc, sângele martirilor, succesiunea apostolilor, Sfintele Scripturi, aceeași preoție care celebrează unicul sacrificiu al lui Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Ioan Robu. În încheierea mesajelor transmise cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat mesajul intitulat „Recunoștință și speranță”.

Evaluări ale importanței, semnificațiilor, consecințelor și perspectivelor vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România au fost transmise de către profesor Andrea Riccardi, titularul disciplinei Istoria contemporană de la Universitatea Roma Tre, și de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul Târgoviștei, care a reliefat că vizita Papei în România „a fost un semn de speranță, de încredere și de iubire, dar și un simbol al deschiderii, al reconcilierii și al aprecierii reciproce dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano-Catolică, moment care a marcat debutul unei noi relații între cele două Biserici”.

La finalul acestei conferințe a fost lansat volumul „Convivere” („Despre civilizația conviețuirii”), al profesorului Andrea Riccardi, fondatorul Comunității SantâEgidio, apărut la Editura Humanitas. Theodor Paleologu, ministrul Culturii și Cultelor și Patrimoniului Național, a prezentat cuprinsul noii apariții ca fiind o panoramă a relațiilor internaționale, a lumii în care trăim, privite cu ochiul teologului erudit.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încheiat conferința printr-un cuvânt în care a făcut referiri la cartea profesorului Andrea Riccardi și în care a propus organizarea unor conferințe pe teme de actualitate, manifestări organizate în parteneriat de Patriarhia Română și Comunitatea SantâEgidio. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mulțumit lui Dumnezeu pentru evenimentul providențial al primei vizite a unui episcop al Romei într-o țară majoritar ortodoxă, în urmă cu zece ani, și celor care ieri au rostit alocuțiuni care au evidențiat acest moment istoric.

Manifestările dedicate împlinirii a 10 ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, intitulate „Întâlnire în Lumina Învierii”, s-au încheiat cu ceremonia de dezvelire a plăcii aniversare din Sala „Conventus” a Palatului Patriarhiei, acolo unde a avut loc întâlnirea Papei Ioan Paul al II-lea cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentele comemorative se vor încheia astăzi, 9 mai 2009, când, la Catedrala patriarhală ortodoxă și la Catedrala romano-catolică din București, după săvârșirea Sfintei Liturghii, va fi săvârșit un parastas pentru pomenirea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul și al Papei Ioan Paul al II-lea.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente