Manifestari cuprinse in a VI-a editie a ‘Zilelor Episcop Melchisedec Stefanescu’

Duminica, in toate bisericile din Roman s-a citit pastorala PS Episcop Eftimie dedicata memoriei lui Melchisedec Stefanescu. Ieri, a avut loc un concurs interjudetean cu premii intitulat ‘Viata si activitatea episcopului Melchisedec Stefanescu’ si vernisajul unei expozitii. Astazi a fost oficiata slujba de pomenire si depunerea de flori la capela Melchisedec din Roman, dupa care participantii au asistat la un program artistic organizat de catre colectivul Gradinitei ‘Episcop Melchisedec’. A urmat apoi un simpozion cu lucrari dedicate personalitatii episcopului Melchisedec Stefanescu. Mai multe detalii despre evenimentele de astazi ne-a oferit parintele Ciprian Marius Closca, consilier cultural al Episcopiei Romanului: ‘Astazi s-a savarsit Sf. Liturghie la paraclisul ‘Cuviosul Antipa’ al Centrului episcopal din Roman, de la ora 07.30, savarsindu-se apoi slujba de pomenire la capela ‘Melchisedec Stefanescu’ din apropierea Catedralei episcopale a Romanului, cu prilejul Zilelor Episcop Melchisedec Stefanescu. A urmat un program artistic organizat de colectivul Gradinitei ‘Melchisedec Stefanescu’, o miniexpozitie cu lucrari ale copiilor denumita ‘Arta, indemanare si fantezie’. De la orele 10.30 s-a desfasurat simpozionul ‘Episcop Melchisedec Stefanescu-academician si ilustru ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane’, precum si o expozitie de documente din vremea episcopului Melchisedec Stefanescu’.

Parintele consilier Ciprian Marius Closca ne-a oferit detalii si despre participantii la simpozion si despre lucrarile sustinute: ‘Au conferentiat PS dr. Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, prof. dr. Elena Istratescu de la Arhivele Nationale din Bucuresti, cu tema ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu-carturar de exceptie si mentor spiritual al generatiilor care au faurit Romania Mare’, apoi prof. dr. Adrian Nicolae Petcu de la Comisia de Cercetare CNSAS din Bucuresti, cu titlul ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu in operele unor teologi din perioada interbelica’, domnul colonel (r) Dumitru Stavarache care este si presedintele Asociatiei ‘Mitropolit Visarion Puiu’ din Bucuresti, cu tema ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu si mitropolitul Visarion Puiu-interferente’, apoi prof. dr. Aurel Pentelescu de la Comisia Romana de Istorie Militara din Bucuresti, cu titlul ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu la Academia Romana’, prof. univ. dr. Tudor Ghideanu de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, cu tema ‘Necesitatea reeditarii Cronicii Romanului, prof. dr. Gheorghe Macarie de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, cu tema ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu-cercetator al Bisericii noastre’, a incheiat sirul acestor comunicari pe care astazi le-am audiat in cadrul Episcopiei Romanului’.

In programul zilelor ‘Episcop Melchisedec Stefanescu’, editia a VI-a este inclusa si o expozitie care cuprinde manuscrise, carti si alte obiecte care dateaza din timpul ierarhului omagiat in aceste zile. ‘Va sta in centrul atentiei si expozitia ‘Documente si marturii din vremea episcopului Melchisedec Stefanescu’. La Roman exista cateva manuale, cateva carti deosebit de interesante aparute si editate in timpul Episcopului Melchisedec Stefanescu si, de asemenea, un deosebit de antimis semnat de acelasi episcop’, a concluzionat parintele Ciprian Marius Closca, consilier cultural al Episcopiei Romanului.

Comentarii Facebook


Știri recente