Manifestări culturale și religioase în comuna sălăjeană Hereclean

Comuna Hereclean a fost atestată documentar la 13 noiembrie 1415, prilej cu care comunitatea a sărbătorit evenimentul prin diverse manifestări. Așa a fost proiectul ‘Hereclean 595’, inițiat de Parohia ortodoxă Hereclean, ce a avut parteneri Primăria Hereclean și Școala Gimnazială Hereclean, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Cele trei instituții de bază ale satului – Biserica, Școala și Primăria – s-au unit în realizarea unui proiect memorabil, dându-le ocazia fiilor satului să devină părtași la îmbogățirea, păstrarea și valorificarea zestrei culturale, precum și la scrierea unei noi pagini din istoria acestei comunități. Seria de evenimente a început în 7 noiembrie și s-a încheiat în 14 noiembrie. Manifestarea a început cu depunerea unei coroane de flori la troița eroului Sabin Martin, aflată pe Dealul Cioucușoaia, de către părintele paroh Boha Silviu, împreună cu copiii de la cursul de cateheză.

A urmat lansarea cărților ‘Hereclean 1415-2010’ și ‘Comuna Hereclean. Societate și identitate’, ai căror autori sunt inspectorul pentru cateheză parohială, pr. Silviu Boha, și inspectorul școlar de specialitate, prof. Claudia Boha.

La eveniment au participat invitați de seamă, precum Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, părintele consilier cultural din cadrul episcopiei, dr. Gabriel-Viorel Gârdan, inspectorul școlar general Ioan Abrudan, subprefectul Onorica Abrudanu, președintele Consiliului Județean, Tiberiu Marc, și alte oficialități județene. Primarul localității, Dobrai Francisc, a fost prezent în mijlocul invitaților, în calitate de gazdă, alături de directorul școlii.

Un impresionant recital folcloric a fost susținut de renumitul interpret de muzică populară Dinu-Iancu Sălăjeanu și de ansamblul de elevi al Școlii Gimnaziale Hereclean, îndrumați de către învățătoarele Nadia Bordaș, Camelia Dull și educatoarea Manuela Homone.

Istoria localității, în expoziții

Proiectul a inclus și mai multe activități care s-au derulat în perioada 7-14 noiembrie, printre care o expoziție de carte veche și documente inedite din istoria Bisericii și a localității, o prezentare de referate despre istoricul localității și al școlii, susținute de părintele paroh Silviu Boha și de directoarea școlii. Au urmat prezentări cu referire la istoricul localității și viața locuitorilor, materialele fiind prezentate de părinte paroh Silviu Boha, prof. Carmen Lipovan și educatoarea Homone Manuela. Apoi, cunoașterea biografiei lexicografului român Vasile Breban, fiu născut în țărâna Herecleanului, s-a concretizat printr¬-un concurs, ‘Vasile Breban – fiu al satului’, pregătit de prof. Lipovan Carmen. Portul popular și evenimente din viața satului au fost prezentate într-o expoziție foto documentară, găzduită de Școala Gimnazială Hereclean, în colaborare cu parohia ortodoxă. Elevii au fost protagoniștii unor întreceri sportive, asistați de prof. Cornelia Cantor.

Parastas pentru înaintași

Duminică, 14 noiembrie, manifestările dedicate aniversării celor 595 de ani de atestare istorică a Herecleanului s-au încheiat cu o serbare religioasă susținută de elevii școlii gimnaziale Hereclean, pregătiți de profesoara de religie Mirela Rodina. Momentul a fost urmat de slujba Parastasului în memoria celor care au slujit și trăit în acest loc, iar copiii satului au depus flori la Monumentul Eroilor din incinta Bisericii ‘Nașterea Maicii Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente