Manifestări culturale și religioase în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La Așezământul filantropic eparhial ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Galați au avut loc, ieri, 1 iunie 2012, ample activități religioase, cultural-artistice și educaționale, intitulate sugestiv ‘Ziua Comuniunii și a bucuriei – un popas între ieri și mâine’, la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, informează Ziarul Lumina. Și copiii de la grădinița Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Brăila și-au încântat părinții și educatoarele. La Penitenciarul pentru minori din Tichilești s-a organizat ieri un program duhovnicesc.

Evenimentul a fost dedicat unui număr de 70 de bătrâni bolnavi din cadrul centrelor de îngrijire a persoanelor vârstnice din Galați, invitați la aceste manifestări, dar și părinților și bunicilor, care și-au însoțit copiii și nepoții la acest eveniment deosebit din viața lor.

Programul s-a desfășurat cu participarea mai multor grădinițe, școli și licee din municipiul Galați, care au susținut diferite programe artistice, scenete, muzică și dansuri populare, poezii și sceneta religioasă ‘Pilda samarineanului milostiv’.

Astfel, întreaga manifestare de Ziua Copilului a adunat la Așezământul ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din municipiul Galați peste 250 de copii și elevi de la grădinițele și școlile din oraș.

În încheiere, IPS Arhiepiscop Casian a intrat într-un emoționant dialog sufletesc cu cei mici și a rostit împreună cu ei rugăciuni pentru părinții lor și pentru binele copiilor din întreaga lume, după care le-a oferit daruri ce au constat în rechizite, dulciuri, cărți de rugăciuni și iconițe.

La final, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian a binecuvântat masa de prânz oferită atât persoanelor vârstnice invitate, cât și celor 70 de copii din Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale ‘Speranța’.

Activități similare s-au desfășurat și în centrele de zi de la parohiile ‘Sfântul Ierarh Spiridon’ și ‘Sfântul Antonie cel Mare’ din Galați, precum și la grădinița parohială din localitatea Ireasca, jud. Galați.

De asemenea, tot ieri, la Grădinița ‘Familia’ din Brăila, în prezența părinților și a educatoarelor, copiii au recitat poezii și au cântat, la final aceștia primind daruri, constând în pachete cu dulciuri, cărticele de rugăciuni și iconițe. Acest centru educațional se află în grija Parohiei ‘Adormirea Maicii Domnului’, sub coordonarea părintelui Cătălin Hurmuzachi, iar activitățile se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Primăria Brăila. Grădinița are un program prelungit, cantină proprie, iar copiii, împărțiți pe două grupe, sunt îndrumați de trei educatoare și un asistent social, care-i învață și limba engleză.

100 de tineri privați de libertate au participat la Sfânta Liturghie

Și la Penitenciarul de Minori și Tineri din localitatea Tichilești, jud. Brăila, au avut loc activități liturgice și moral-religioase prilejuite de Ziua Internațională a Copilului. Acestea au constat în săvârșirea Sfintei Liturghii la capela penitenciarului, urmată de săvârșirea Sfântului Maslu de către un sobor de slujitori din cercul misionar, în prezența minorilor și a tinerilor aflați în regim de detenție. Au participat, prin rotație, 100 de persoane. Începând cu ora 12:00, pr. prof. Ovidiu Soare a susținut un dialog duhovnicesc pe tema Sfântului Maslu și a importanței acestei Taine cu tema ‘2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor’, dar și discuții punctuale ce au vizat importanța prezenței copiilor și tinerilor în sânul familiei. La final, toți participanții au primit iconițe și cărți de rugăciuni pentru copii și tineri.

Ziua de 1 iunie este un moment premergător pentru manifestările educaționale, misionare și social-filantropice care se vor desfășura în Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia Duminicii Părinților și a Copiilor din data de 3 iunie.

Comentarii Facebook


Știri recente