Manifestari culturale si religioase cu prilejul ‘Zilele Moinestiului’

Locuitorii din Moinesti sarbatoresc, incepand de astazi, ‘Zilele Moinestiului’. Cu acest prilej vor avea loc numeroase evenimente culturale organizate de catre Primaria Moinesti, in colaborare cu Protopopiatul Moinesti, Biblioteca municipala ‘Stefan Luchian’ si cu alte institutii de cultura si de invatatmant din oras. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la corespondentul Radio Trinitas la Moinesti, parintele Daniel Enea: ‘Anul acesta marcam 90 de ani de la trecerea in eternitate a marelui nostru pictor Stefan Luchian care, o perioada, a stat si a locuit in Moinesti, el pictand o biserica in Moinesti, in perioada studentiei. Dintre colaboratorii si organizatorii ‘Zilele Moinestiului’ amintim Primaria municipiului Moinesti, Protopopiatul municipiului Moinesti, Biblioteca municipala ‘Stefan Luchian’, Galeriile de Arta ‘Geneza’, Clubul elevilor, Societatea Cultural-Literara, Liceul Teoretic ‘Spiru Haret’ si Colegiul Tehnic ‘Grigorie Cobalcescu’ si cele doua scoli generale din localitate’.

In programul zilei de astazi au fost prevazute evocari, recitaluri de muzica si poezie, dar si prezentari de expozitii. ‘La orele 12.00 au avut loc festivitatile de deschidere, apoi au fost comemorate doua personalitati ale Moinestiului, si anume prof. Vasile Anghel la o varsta onorabila de 70 de ani si 50 de ani de activitate in domeniul catedrei, el fiind cel care a si scris o mare monografie a municipiului Moinesti, iar cea de-a doua personalitate a zilei este actorul Florin Zancescu la 50 de ani de viata si 25 de ani de profesie, in prezent el functionand ca actor de profesie la Teatrul ‘George Bacovia’ din Bacau. Dupa aceea a urmat un recital de poezie ‘Nichita Stanescu’, iar apoi a avut loc sfintirea amplasamentului din incinta plutonului de sprijin si interventie a jandarmilor din Moinesti’, a adaugat parintele Daniel Enea.

Parintele Daniel Enea ne-a prezentat si cateva dintre cele mai importante manifestari care vor avea loc in ultimele doua zile la Moinesti: ‘Sambata, la ora 09.30, va avea loc un colocviu intitulat ‘Stefan Luchian in perceptia contemporanilor’, care se va desfasura in sala mare a Judecatoriei din Moinesti. La ora 10.00 va avea loc o expozitie de documente privind viata si activitatea artistica a lui Stefan Luchian, la Biblioteca municipala, iar la 19.30 va avea loc un concert de muzica usoara. Duminica, incepand cu ora 11.00, va avea loc o expozitie despre Moinesti in pictura contemporana, apoi o lansare de carte, diferite concerte de muzica populara, iar la ora 17.00 va avea loc un program dedicat varstnicilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente