Manifestări culturale în municipiul Sfântu Gheorghe

Liga cultural-creștină ‘Andrei Șaguna’ din Sfântu Gheorghe sărbătorește 20 de ani de la înființare, timp în care a activat în slujba comunității românești din județele Covasna și Harghita. Aniversarea celor două decenii va fi marcată printr-o suită de manifestări cultural-artistice, care se vor desfășura sub genericul ‘Primăvară culturală’, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Liga cultural-creștină ‘Andrei Șaguna’ din Sfântu Gheorghe, înființată pe 14 martie 1992, în Catedrala ortodoxă din Sfântu Gheorghe, joacă un rol important în păstrarea și afirmarea culturii, istoriei, limbii și identității românești. Pe parcursul celor 20 de ani, Liga a organizat numeroase evenimente și a contribuit la cinstirea memoriei strămoșilor, prin ridicarea unor monumente, printre care statuia mitropolitului Andrei Șaguna, bustul mitropolitului Nicolae Colan și însemnul ASTRA din Sfântu Gheorghe, conform celor precizate de Ioan Lăcătușu, unul dintre membrii fondatori.

Beneficiind de sprijinul concret și benefic al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, al Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei, al protopopiatelor ‘Sf. Gheorghe’ și Întorsura Buzăului, al Prefecturii Județului Covasna, al principalelor instituții ale administrației de stat, Liga cultural-creștină ‘Andrei Șaguna’ a inițiat și finalizat o serie de proiecte culturale devenite tradiționale, precum ‘Primăvara culturală’, Zilele ‘Andrei Șaguna’, Nedeia Sânpetrului, Zilele ‘Nicolae Colan’ – peste 20 de ediții, simpozioane, mese rotunde, dezbateri, colocvii, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice ‘Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație’ – 17 ediții -, manifestare organizată în prezent de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul Ecleziastic de Documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’ și Asociația ‘Justinian Teculescu’ Covasna, după cum a arătat pr. Pârvu Sebastian, președintele Ligii.

‘Primăvara culturală’ la Sfântu Gheorghe

În perioada 17 martie – 23 aprilie, în muncipiul Sfântu Gheorghe au loc mai multe manifestări dedicate aniversării celor 20 de ani, sub genericul ‘Primăvara culturală’. Azi, începând cu ora 11:00, la Centrul Ecleziastic de Documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’ are loc o prezentare a reperelor cronologice în canonizarea Sfântului Andrei Șaguna, susținută de pr. dr. Ciprian Staicu, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, urmată de o informare despre activitățile Ligii, prezentată de președintele acesteia, pr. drd. Sebastian Pârvu.

Manifestările continuă pe 24 martie cu un ‘Marș pentru viață’, urmat de o dezbatere ‘Arc peste timp 1918-2012. Revenirea Basarabiei Acasă’, organizată împreună cu Fundația Națională ‘Neamul Românesc’, filiala Covasna, pe 27 martie. Alte acțiuni culturale completează lista evenimentelor, printre acestea fiind conferința ‘Despre demnitate’, susținută de Dan Puric la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente