Manifestări culturale de ziua lui Mihai Eminescu

Duminică, 15 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, în întreaga țară și chiar peste hotare au avut loc manifestări culturale închinate marelui poet și publicist român, informează „Ziarul Lumina”. Români de toate vârstele au adus flori și au recitat poezii.

La sediul Episcopiei Giurgiului, Eminescu a fost omagiat de către membrii Consiliului Județean al Elevilor. Aceștia au putut răsfoi cele 24 de volume din ediția facsimilată ‘Manuscrisele lui Mihai Eminescu’, editate sub egida Academiei Române, aflate în biblioteca Centrului pentru copii și tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’. De asemenea, în perioada 15-20 ianuarie, sunt așteptați să viziteze Centrul pentru copii și tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’ toți cei interesați de această colecție unică în județul Giurgiu, oferindu-li-se totodată posibilitatea de a împrumuta din aceste exemplare editate și în format digital. ‘Tot cu această ocazie, au avut loc și lucrările Consiliului Județean al Elevilor, care a debutat cu prezentarea Centrului pentru copii și tineret ‘Sfântul Ioan Valahul’. Dintre participanți amintim pe președintele CJE, Sanda Teodor, profesorul Daniel Necula, responsabil din partea Inspectoratului Școlar Giurgiu cu supravegherea și coordonarea întrunirilor, iar din partea Seminarului Teologic ‘Teoctist Patriarhul’ a participat elevul Matei Ionuț Nicușor, alături de mai mulți reprezentanți ai liceelor din municipiu. S-au dezbătut probleme precum: nevoile actuale ale elevilor, organizarea mai multor proiecte rodnice și de interes din partea elevilor din județul nostru. S-au stabilit anumite priorități, una dintre ele prevede ca în perioada imediat următoare în fiecare liceu din județ să aibă loc activități culturale’, ne-a declarat părintele Georgian Bogdan Tudor, coordonatorul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Giurgiului.

Manifestări au avut loc și în Sala Atelier a Teatrului ‘Jean Bart’ din Tulcea, unde elevii Seminarului Teologic Liceal ‘Sfântul Ioan Casian’ din Tulcea au pregătit un spectacol literar-muzical. La eveniment a participat și Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, care a arătat relația lui Mihai Eminescu cu Biserica, ‘mama neamului românesc’.

Eminescu, omagiat peste Prut

Zeci de români de toate vârstele din Basarabia au venit la statuile închinate poetului național al românilor pentru a-și arăta omagiul. Numeroase organizații au pregătit manifestări în mai multe orașe. În Chișinău, încă de dimineață, diferiți politicieni, oameni de cultură și simpli cetățeni au depus flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor, iar tinerii au oferit trecătorilor manifeste cu poezii ale poetului. Tot în Chișinău au avut loc diverse spectacole și evenimente culturale. La ora 16:30, la Teatrul Național de Operă și Balet, a avut loc o expoziție de carte și cultură, iar la 17:00, spectacolul ‘Dor de Eminescu’, susținut de soliștii și orchestra operei. De asemenea, la ora 18:00, la Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ din capitala Republicii Moldova a avut loc spectacolul ‘Al meu nume o să-l poarte/ Secolii din gură-n gură’. Omagieri au avut loc și în orașele Bălți și Iacobeni. Pe Aleea Clasicilor din Bălți, un grup de tineri a depus flori, a recitat poezii la bustul celui mai mare poet al neamului românesc și a cântat în cinstea sa.

Comentarii Facebook


Știri recente