Manifestări cultural-religioase de sărbătoarea Sf. Constantin și Elena în Mitropolia Moldovei

Biserica noastră îi sărbătorește luni, 21 mai, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. În mai multe parohii din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, ocrotite de cei doi sfinți, vor avea loc evenimente religioase și culturale.

Credincioșii din Moldova sunt așteptați, începând de mâine seară, în bisericile ridicate în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena. În ajunul sărbătorii Sfinților Împărați va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni, 21 mai, se vor săvârși Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru ctitori.

Luni va îmbrăca straie de sărbătoare Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ cartierul pietrean Gara Veche. La sfântul lăcaș aflat în construcție se lucrează în prezent la acoperișul cupolei de pe turla principală. ‘Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena este un moment important pentru parohia noastră. De aceea, mulți credincioși din Piatra Neamț își îndreaptă pașii spre biserica noastră pentru că această sărbătoare este a întregii comunități. În parohie suntem legați unii de alții. O parohie care are biserică în construcție leagă foarte frumos oamenii între ei’, a mărturisit pr. paroh Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț.

Parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Gănești, Protopopiatul Pașcani, organizează mâine seară, de la ora 16:30, un program artistic oferit de ansamblul de dansuri al parohiei, îndrumat de prof. Ștefan Neagu. ‘Copiii din clasele I-VIII aduc pe scenă un obicei uitat: ‘Valaretul de Paști’, practic organizarea de odinioară a horii satului. Apoi vor prezenta o suită de dansuri. Programul va continua, în jurul orei 17:00, cu a doua ediție a concursului de toacă ‘Toaca-n cer’. La concurs vor participa copii cu vârsta până în 14 ani, atât din parohie, cât și din satele învecinate. Caștigătorul premiului I va obține o excursie în Dobrogea organizată de parohie în perioada 23-26 iulie. În jurul orei 18:00 va începe slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni, 21 mai, se vor sluji Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie’, a relatat pr. paroh Marius Ștefan.

Sfințirea clopotelor bisericii parohiei Vorona-Centru

Luni, 21 mai, își cinstesc ocrotitorii Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, aflată în spatele Palatului Culturii din Iași, care aparține de Protopopiatul Iași 2, și Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Poitiers, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Hram va fi și la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ de pe Dealul Galata din Iași. Cu acest prilej, cele 15 mame adăpostite de Centrul Maternal ‘Maternus’, aflat în parohie, vor primi pachete cu alimente din partea Consiliului parohial. În prezent, la sfântul lăcaș aflat în construcție se tencuiește fresca neagră pentru pictură, se realizează instalația electrică și gardul care împrejmuiește biserica.

În județul Botoșani va fi hram la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din cimitirul Eternitatea al orașului Botoșani, în parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Vorona-Centru, în parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Dorohoi și în parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Darabani. Cu prilejul hramului bisericii parohiei Vorona-Centru, Protopopiatul Botoșani, vor fi sfințite două clopote noi achiziționate de la Turnătoria Blotor din localitatea Satulung, județul Maramureș. După cum ne-a relatat pr. paroh Cristian Ștefan, cele două clopote au fost donate de familia Șfaițer Cornel Constantin din Vorona.

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va fi sărbătoare la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Roman, la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Bacău, la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Onești și în parohia Pietrosu – Zemeș, Protopopiatul Moinești.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, luni își sărbătoresc hramul Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Gura Humorului și cea din cartierul sucevean Zamca.

Tot luni va fi sărbătoare la Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Bârlad.

Comentarii Facebook


Știri recente