Manifestari comemorative dedicate episcopului Melchisedec Stefanescu

Asociatia ‘Visarion Puiu’, in colaborare cu Primaria Garcina din judetul Neamt, Protopopiatul Roman, Protopopiatul Piatra Neamt si Protopopiatul Roznov, a organizat astazi o manifestare cultural-religioasa dedicata episcopului Melchisedec Stefanescu. Manifestarea de astazi a fost prilejuita de implinirea, pe 16 mai a.c., a 115 ani de la trecerea la cele vesnice a episcopului Melchisedec Stefanescu. Manifestarea a debutat cu o slujba de pomenire, dupa cum ne-a spus pr. Florin Tuscanu, protopop de Roman: ‘Localitatea Garcina este locul de nastere al episcopului Melchisedec. La 16 februarie 1823 vedea lumina zilei in familia pr. Petru Stefanescu si Anastasia, fiind primul intre cei 15 copii ai acestei familii si poate cel mai remarcabil, cel mai stralucit fiu al pr. Stefanescu, care avea sa ajunga nu doar ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane, ci si diplomat si membru al Divanului tarii, dar si membru al Academiei Romane in anul 1870. In acest an, la Garcina, s-au desfasurat aceste activitati cu caracter comemorativ, cultural-religioase. Incepand cu ora 15.00, la mormantul parintilor episcopului Melchisedec, situat in preajma altarului bisericii parohiale din Garcina, a fost oficiat un Parastas la care au participat, pe langa pr. protopop Dumitru Ailincai, pr. Vasile Toc, protopop de Roznov, staretii manastirilor apropiate, un numar impresionant de invitati, precum si profesori universitari de la Bucuresti si Iasi, dar si profesorii si elevii scolii generale din localitate’.

Slujba de pomenire a fost urmata apoi de o masa rotunda la care au participat profesori si elevi din zona, si nu numai. In acest sens, pr. protopop Florin Tuscanu ne-a spus ca ‘dupa slujba de pomenire, la Primaria Garcina a avut loc o masa rotunda, un medalion – ‘Melchisedec Stefanescu. 115 ani de la moarte’. Au fost prezentate cateva comunicari asa cum au fost consemnate in program’.

Manifestarile vor continua maine, la Roman, in prezenta PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. PS Sa va oficia maine slujba de sfintire a unei capele mausoleu ridicata pe mormantul episcopului Melchisedec Stefanescu. ‘Maine, la Roman, intr-un cadru solemn, la ora 09.00, va incepe slujba de sfintire a capelei mausoleu ridicata pe mormantul episcopului Melchisedec Stefanescu, in parcul ce-i poarta numele din preajma Episcopiei, unde, in prezenta PS Arhiereu Vicar Ioachim Bacaunul, a protopopilor din intreaga Eparhie a Romanului si a preotilor din urbea Romanului, se va oficia Sf. Liturghie pe o scena special amenajata in preajma bisericii. Tot maine, vor avea loc cateva sesiuni de comunicari la Scoala Generala nr. 3 si la Scoala Generala nr. 5, unde vor fi premiati si elevii participanti la concursul tematic ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu. Viata si activitatea sa’.

Comentarii Facebook


Știri recente