Manifestări artistice cu ocazia Dragobetelui la Liceul Teologic Episcop Roman Ciorogariu din Oradea

Pentru a marca sărbătoarea Dragobetelui ce face parte din tradiția străveche, românească, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, coordonați de cadrele didactice au organizat joi, 23 februarie, un moment cultural-artistic, încununat cu un bal, ce s-a dorit o reiterare a vechii Hore de Dragobete a fetelor și a flăcăilor, care era un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.

În deschiderea evenimentului, elevul Alexandru Vereș din clasa a XI-a a prezentat, într-un material foarte interesant, semnificația și istoricul Dragobetelui, arătând că etimologic, el provine din derivarea cuvântului „drag-dragul” și face trimitere la o veche zeitate a dragostei. Preotul și etnologul Simeon Florea Marian, în lucrarea „Sărbătorile la români” arăta că în mai multe comune din Muntenia și mai ales din Oltenia, sărbătoarea creștină „Aflarea capului Sfântului Ioan Botezătorul” (din 24 februarie) se numește Dragobete.

În continuarea programului, s-a desfășurat un concurs între mai multe perechi de elevi din clasele V-XII, cu probe variate de cultură generală, aptudini artistice, recital de poezie, dexteritate și abilități practice. Juriul, format din cadre didactice și reprezentanți din Consiliul elevilor a avut dificila misiune de a acorda marele premiu, câștigat de perechea reprezentând clasa a VIII-a A, celorlalte perechi revenindu-le alte titluri și premii de popularitate și aptitudini.

La eveniment au participat elevi, profesori și chiar absolvenți ai Liceului, această manifestare devenind deja o tradiție anuală în calendarul activităților extracurriculare ale școlii, manifestare inițiată cu scopul promovării sărbătorilor tradiționale românești în rândul elevilor.

Comentarii Facebook


Știri recente