Manifestarea ‘Alaiul colindătorilor’, la Reșița

Sâmbătă 20, decembrie 2008 a avut loc „Alaiul colindătorilor” la Reșița. Manifestarea ‘Alaiul colindătorilor’ organizată în acest an în orașele Oravița, Reșița și Caransebeș are ca scop sesnsibilizarea opiniei publice și a credincioșilor de a-și păstra obiceiurile și portul tradițional, păstrând astfel și identitatea poporului român într-o lume tot mai secularizată.

Și pe această cale, Episcopia Caransebeșului a invitat la aceste manifestări pe toți iubitorii de colindă și tradiție românească la petrecerea întru rugăciunea de primire în ieslea sufletului pe Mântuitorul Iisus Hristos, care iarăși și iarăși se naște în Betleemul Iudeii.

Sâmbătă 20, decembrie 2008, cu începere de la ora 15.30 , Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a participat la „Alaiul Colindătorilor” și la un concert de colinde în municipiul Reșița. Manifestarea a debutat în central civic al municipiului, unde în fața troiței ridicată în memoria eroilor martiri ai revoluției din 1989 s-a săvârșit o slujbă de pomenire de către Întâistătătorul Eparhiei, după care a avut loc un moment comemorativ artistic, susținut de tinerii grupului „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului, care a amintit tuturor celor prezenți lacrimile de durere pe care le-au lăsat victimele revoluției din 1989.

În continuarea programului alaiul colindătorilor s-a deplasat în procesiune din central civic al municpiului Reșița, până la Casa de Cultură a Sindicatelor municipiului Reșița. Aici 12 grupuri de colindători din arealul protopopiatului Reșița au interpretat colinde din repertoriul tradițional românesc.

În încheierea recitalurilor de colinde susținute de colindători, corala preoților protopopiatului Reșița au încântat asistența cu un miniconcert de colinde corale.

Această manifestare, deși organizată în premieră la Reșița, s-a bucurat de prezența a sute de credincioși, care dimpreună cu cei care au colindat au primit daruri din partea protopopiatului Ortodox Român din Reșița, precum și invitația de a participa în fiecare an la alaiul colindei și al tradiției noastre creștin ortodoxe strămoșești.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…