Manifestare dedicată bătrânilor în Parohia Govândari din Reșița

Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Govândari” din Reșița a organizat în seara zilei de 3 octombrie, cu sprijinul Secției „Vârsta a treia” a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, o manifestare prin care elevii clasei a III-a A de la Școala Generală nr. 9 au oferit bunicilor și bunicelor prezente la Slujba Vecerniei un program de poezii și cântece, în cadrul proiectului „Hristos împărtășit copiilor”, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Motivul prezenței lor a fost „Ziua internațională a persoanelor în vârstă”, sărbătorită oficial la 1 octombrie, precum și dorința parohiei de a-i bucura pe bătrânii enoriași, măcar într-o zi specială închinată lor.

Seara a fost deschisă de diaconul profesor Emil Varga, care a vorbit despre datoria de a ne cinsti bătrânii și despre învățătura Sfintei Scripturi ce vorbește despre această datorie.

În continuare, cei 28 de copii au rostit versuri de aleasă simțire, puse la dispoziție de învățătoarea lor, Măriuța Benga. Cu emoția inerentă vârstei, dar și cu sfiala de a fi prezenți în lumina reflectoarelor, pe soleea bisericii, elevii au impresionat pe cei prezenți. Copiii și-au încheiat programul urându-le bătrânilor să trăiască ani mulți și fericiți.

Preotul paroh Petru Berbentia a mulțumit copiilor pentru efortul depus și a subliniat faptul că ‘biserica noastră din Govândari, aflată în strânsă legătură cu Școala nr. 9, dar și cu Școala nr. 7, școli aflate în apropiere, a fost dintotdeauna deschisă pentru manifestările culturale și religioase ale copiilor. Trebuie să amintesc faptul că multe serbări școlare sau serbări ale grădinițelor din parohie s-au desfășurat în biserică, iar urmarea se vede în prezența foarte multor copii la slujbele duminicale, copii care nu au frică de preot sau de biserică. Pentru ei avem în plan amenajarea unei săli speciale de întâlnire cu cel care are în grijă desfășurarea proiectului Patriarhiei Române ‘Hristos împărtășit copiilor”.

În continuare, copiii au împărțit dulciuri bătrânilor care au asistat la minispectacolul lor.

Prima biserică ridicată în cartier

Cartierul Lunca Bârzavei (Govândari) a fost edificat începând cu anii â50 ai secolului trecut și a fost destinat muncitorilor care veneau în Reșița la marile uzine ale industriei grele. Cartierul, care în anii â90 era locuit de 80.000 de oameni, nu avea nici o biserică ortodoxă, cea mai apropiată fiind la 7 km, în orașul vechi.

Fiind un cartier de blocuri, biserica a fost construită pe un fost teren de sport, între blocuri. Biserica ortodoxă cu hramul ‘Sf. Ap. Petru și Pavel’ a fost prima biserică ridicată în acest cartier, construcția desfășurându-se între anii 1995-1998. La 26 decembrie 1998 a fost târnosită de Episcopul Caransebeșului, Laurențiu, actualmente Mitropolitul Ardealului.

Între anii 1999 și 2001 a fost pictată de Rita Aldea din Reșița, iar în anii următori a fost dotată cu tot ce este necesar unei biserici.

Pe lângă activitatea pastoral-misionară și administrativă, parohia organizează diferite evenimente culturale și artistice, care se bucură de prezența multor credincioși. Totodată, în curtea bisericii se ridică un centru parohial pentru activitățile cu tineretul și alte activități social-filantropice, desfășurate de parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente