Manifestare culturală la Arhiepiscopia Râmnicului

Luni, 16 iulie 2012, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc ediția I a Memorialului „Prof. Costea Marinoiu”, manifestare ce s-a desfășurat după un program inițiat și organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Vâlcea, în colaborare cu Editura Petrescu, Teatrul Municipal Ariel, familia Marinoiu, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului. La buna desfășurare a evenimentului și-au mai dat concursul Societatea Culturală „Anton Pann”, Liga Scriitorilor Români – Filiala Vâlcea și Cercul de la Râmnic „România – Grădina Maicii Domnului.

Începând cu orele 10.00 la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a avut loc o slujbă de pomenire în memoria cărturarului Costea Marinoiu și a soție sale, Rozica Marinoiu, după cum informează arhiram.ro.

Manifestarea a continuat la Așezământul Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic” din incinta Centrului Eparhial, unde a avut loc lansarea cărții „Volum omagial. 75 de ani de la nașterea cărturarului vâlcean Costea Marinoiu”, volum apărut la Editura Petrescu din Râmnicu Vâlcea, inițiat și îngrijit de Eugen Petrescu. Evenimentul editorial și cultural-artistic a fost realizat de Editura Petrescu în colaborare cu Teatrul Municipal Ariel, după o ideea a editorului pusă în scenă de către Doina Migleczi (directorul teatrului, regizor și scenograf) și Marinela Belu-Capșa (consilier artistic).

La eveniment a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, însoțit de Părintele Constantin Cîrstea, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După cuvântul de deschidere adresat participanților la eveniment de către moderatorul întâlnirii Eugen Petrescu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județeană Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a adresat un cuvânt de binecuvântare, Prof. univ. dr. Alexandru Popescu-Mihăești a prezentat volumul „Costea Marinoiu – personalitate de seamă a culturii românești” iar Actorii Teatrului Municipal Ariel, au prezentat spectacolul „Crâmpeie de gând din subcapitolul intitulat Omagiul oamenilor de cultură, al prietenilor și colaboratorilor”.

La finalul întâlnirii, a avut loc o prezentare în imagini a vieții cărturarului Costea Marinoiu. La eveniment au luat parte oameni de cultură, preoți, jurnaliști și numeroși invitați.

Comentarii Facebook


Știri recente