Manifestare culturala inchinata Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

In cinstea Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, pe care Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste astazi, a avut loc, in aceasta seara, la Casa ‘Sf. Ierarh Dosoftei’ din municipiul Iasi, o manifestare culturala intitulata ‘Mitropolitul Dosoftei – sfantul Bisericii Moldave’, organizata de catre Asociatia ‘Fratia Ortodoxa Romana’, filiala Iasi. Manifestarea a inclus si un concert de colinde sustinut de catre corul ‘Altarul’ al Catedralei mitopolitane din Iasi si corul ‘Apostolii’ a Protopopiatelor I si II Iasi, si a debutat cu o slujba de lauda inchinata Sfantului Ierarh al Moldovei, cuvantul de deschidere apartinandu-i pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I, care a spus: ‘Ne aflam in seara aceasta aici, in casa marelui mitropolit al Moldovei si a marelui carturar Sf. Ierarh Dosoftei, seara de suflet organizata de Fratia Ortodoxa Romana, filiala Iasi, seara in care ne-am rugat bunului Dumnezeu, prin slujba Acatistului inchinat cinstirii sfantului ierarh, si apoi, dupa aceasta rugaciune, vrem ca sa adancim si mai mult momentul si sa parcurgem, prin bunavointa parintelui profesor Ion Vicovan, viata si activitatea Sf. Ierarh Dosoftei in tema intitulata ‘Mitropolitul Dosoftei – sfantul Bisericii Moldave’. Salutam aici prezenta parintelui arhim. Timotei Aioanei, delegatul IPS Mitropolit Daniel la acest moment cultural, si prezenta parintelui protoiereu Vilie Dorosinca, a coralei ‘Apostolii’ a celor doua protopopiate iesene si corala ‘Altarul’ care nu vor face altceva decat ca vor colinda si se va incepe cu colindul mitropolitului Dosoftei care ne aduce aminte despre acest mare ierarh’.

A luat apoi cuvantul parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ca delegat al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, prezentand mesajul si binecuvantarea IPS Sale: ‘Este o zi de sarbatoare care se incheie cu o manifestare inchinata unuia dintre marii mitropoliti pe care i-a avut vreodata Moldova, Dosoftei, intaiul poet, cel care dincolo de toate preocuparile pe care le-a avut, culturale, administrative, preocuparile de pastor, a iubit Liturghia. Cea mai mare si mai importanta iubire a lui a fost Liturghia. Atata vreme cat va exista aceasta eparhie si aceasta Mitropolie a Moldovei, va fi pomenit intotdeauna la loc de cinste. Daca nu cel mai mare ierarh pe care l-a avut aceasta eparhie, este cu siguranta unul dintre cei mai mari, unul dintre cei mai luminati ierarhi, unul dintre cei mai reprezentativi mitropoliti ai sai. De aceea, ma bucur sa aduc acestei asistente deosebite binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel si felicitarile IPS Sale pentru cei care au organizat acest moment comemorativ’.

Prezent la eveniment, conf. dr. pr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, a subliniat cateva aspecte din viata Sfantului Ierarh Dosoftei: ‘Sfantul pe care il pomenim a scris, asa cum stim si din calendarul din acest an, acea frumoasa, temeinica si in premiera lucrare, la Iasi, intre anii 1682-1686, intitulata ‘Viata si petrecerea sfintilor’, din care lipsesc lunile mai, iunie si iulie, si in introducerea careia spunea ca Dumnezeu nu lasa nici un popor nepartnic, care sa nu primeasca darul Sau. Dumnezeu nu lasa nici un popor care sa nu se impartaseasca din sfintenia Lui. Spunea cu mare intristare ca el a vazut si s-a inchinat chiar multor sfinti, si-i aminteste pe Sf. Daniil Sihastrul, care desi apare inca din veacul al XVI-lea la Manastirea Voronet, la intrarea in partea stanga, cu aureola, a fost canonizat in 1992, vorbeste de Chiriac de la Bisericani, de la Tazlau, de arhiepiscopul Ioan cel Sfant si Minunat de la Rasca si de multi alti sfinti, deci, cu regretul ca el stia despre sfintenia vietii lor, ca poporul ii socotea sfinti, ca el insusi spune ca s-a inchinat sfintelor moaste, dar care nu erau trecuti in calendar’.

De asemenea, conf. dr. pr. Ion Vicovan a mentionat si faptul ca Sf. Ierarh Dosoftei ‘a dus o viata foarte grea si cat a fost la Iasi. Un an a fost scos din scaun, fiind inlocuit cu Sf. Teodosie de la Brazi, dar prin pregatirea lui, prin sfintenia lui, s-a impus. Sunt o serie de marturii care descriu ultimii ani ai vietii lui, si chiar se relateaza ca si Sobiesky, cand venea ierarhul Dosoftei, la slujbele caruia participa in mod frecvent, isi chema sotia si copiii pentru a primi binecuvantare de la ierarhul bun si sfant. Deci, avea o anumita autoritate, o anumita aureola care impunea. Sfantul Dosftei a ramas statornic in credinta, si acest lucru exprima foarte mult, el presimtindu-si ceasul sfarsitului, asemenea sfintilor. A participat la Sf. Liturghie, s-a adunat cu putina comunitate romaneasca ortodoxa afla la Lvov, a facut milostenie si, in final, asemenea vietii sfintilor, si-a cunoscut sfarsitul si a murit impacat, dar ortodox’.

Comentarii Facebook


Știri recente