Manifestare culturală dedicată Arhimadritului Teofil Părăian la Timișoara

Arhiepiscopia Timișoarei, împreună cu Biblioteca Județeană Timiș și Filarmonica Banatul, organizează în zilele de 26 și 27 aprilie 2012 o nouă serie de manifestări închinate personalității Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, după cum ne-a menționat George Giurgiu.

Manifestarea din acest an își propune să pună în lumină însemnătatea extraordinară a activității pastorale susținută de marele duhovnic și teolog român, prin inaugurarea în cadrul Bibliotecii Județene Timiș a unui spațiu dedicat Fondului de documentare ” Arhimandritul Teofil Părăian”. Cu acest prilej va avea loc o masă rotundă pe tema ” Tinerețe și renaștere spirituală”. În continuare, evenimentul va fi urmat de o emoționantă seară de evocări închinate marilor duhovnici ai Ardealului precum, Părintele Arsenie Boca, Părintele Serafim Popescu și Părintele Teofil Părăian. Evocările vor fi însoțite de momente artistice. Manifestarea va avea ca invitați ierarhi și preoți, ucenici apropiați ai ” Părintelui Bucuriei”, Arhimandritul Teofil Părăian.

Astfel, vor fi prezenți la eveniment, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, pr. protos. Matei Bilauca, starețul Mănăstirii ” Duminica Tuturor Sfinților” din Șinca Nouă, jud. Brașov. și pr. Ioan Gînscă, artist plastic și directorul editurii ” Teognost”, din Cluj-Napoca.

Programul manifestării va debuta joi 26, aprilie, de la ora 12:00 cu inaugurarea Fondului de documentare ” Arhimandritul Teofil Părăian” de la Biblioteca Județeană Timiș, filiala Casa Tineretului, din str. Arieș nr.9. Apoi, va continua de la ora 18:00 în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, unde va avea loc o întâlnire duhovnicească cu viața și învățătura troiței de duhovnici ai Ardealului, Părintele Arsenie Boca, Părintele Serafim Popescu și Părintele Teofil Părăian. Programul va fi intercalat de recitări de poezie religioasă, în interpretarea actrițelor Lamia Beligan și Maria Ploae, dar și de momente muzicale susținute de Sorin Petrescu, Sorin Dogariu, Theodor Alexandru Rădulescu și Ovidiu Cozma.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, vineri, 27 aprilie, de la ora 7.30, la catedrala mitropolitană ” Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop vicar eparhial, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie soborul slujitorilor va oficia o slujbă de pomenire pentru Arhim. Arsenie Boca, Arhim. Serafim Popescu și Arhim. Teofil Părăian.

Comentarii Facebook


Știri recente